Alu Color Alu Classic Alu Modern Alu Retro Alu Flex ST Breeze ST Flow ST Prime ST Wire ST Wire & ST Breeze
 • Fri frakt
 • Måttanpassat för dig
 • Personlig köpresa
0 kr
inkl. moms & frakt
Du har inte lagt något i kundvagnen, ännu!
Klicka på produkter i menyn för att se vårt utbud
Vi erbjuder:
 • Hög kvalitet
 • Hög tillgänglighet
 • Kort produktionstid
 • Produkter som tillverkas efter dina mått
 • Helt fraktfri leverans

Tips och idéer hur du inreder din uteplats och altan

Vintern är ett bra tillfälle att faktiskt påbörja planerna kring uteplats och trädgård. Då hinner du förbereda dig till våren och ha uteplatsen klar när vårens första solstrålar börja titta fram. Fundera hur du använder din uteplats och vilken stil som passar.

I denna artikel får du ta del av tips och idéer från trädgårdsingenjör John Block.

Samla på dig bilder från exempelvis Pinterest där du kan se olika miljöer och bra lösningar för altaner.

Tänk på det här när du börjar planera din uteplats:

 • Hur skapar man en mysig och hemtrevlig miljö på sin uteplats eller balkong?
 • Hur använder jag mig av växter och inredning på bästa sätt?
 • Vilka material ska jag använda mig av?
 • Och hur integrerar jag glasräcken eller rostfria räcken på bästa sätt?

Planera din uteplats

Höjdpunkten på sommaren är att få spendera tid på balkongen eller i trädgården med familj och vänner. Du kanske har flyttat in i ett nytt hus eller vill skapa nya ytor i din trädgård. Innan du börjar planera din uteplats finns det några saker som du bör tänka på.

Titta på hur du normalt använder platsen – vart brukar du släpa stolen för att få mest sol? Eller är det viktigt att få skugga till platsen? Ska det vara en delad plats för att både umgås och använda som soldäck? Eller ska det enbart vara en plats för matbord? Detta spelar in hur du placerar möblerna och vilken typ av möbler du använder. För sociala samspel kan man välja att bygga en platsbyggd soffa, och kombinera med stolar och fåtöljer som erbjuder flexibilitet i inredningen.

John nämner ett element som kan spela stor roll i hur din uteplats uppfattas. Om man väljer att lägga en trätrall är det viktigt att tänka på hur man lägger plankorna.

Beroende på hur du lägger plankorna kommer platsen att upplevas olika. Om plankorna ligger på tvären blir ”rummet” mindre. Om du lägger dem längst med siktlinjen upplevs rummet väldigt långt, vilket kan vara fördelaktigt om man har en trevlig utsikt till exempel.”

rostfritt glasräcke

Här har kunden valt ett rostfritt glasräcke med överliggare för att inte dölja den fantastiska utsikten. I kombination med detta har kunden lagt plankorna i siktlinjen, vilket får altanen att kännas luftig och stor.

Den röda tråden i trädgårdsplanering

Ett vanligt misstag John ser i trädgårdsdesign är att man “duttar”. Ett typexempel av detta är överanvändning av krukor.

Ofta kan man se ett 50-tal krukor stå över hela farstubron eller terrassen i olika utföranden och med olika innehåll. Detta kan lätt ge ett ganska rörigt intryck. Använd istället några få, större kärl och sätt fler växter i samma kruka eller varför inte ett träd eller buske? Och gärna ett ojämnt antal krukor för ett mer harmoniskt uttryck.”

Överlag kanske man har alla delar man behöver i sin trädgård, men det kan ibland kännas plottrigt och osammanhängande. Problemet här är att man saknar den röda tråden. Man bör därför föra samman delarna. Detta kan man göra genom ett specifikt glasräcke, en spaljékonstruktion, en växt eller en genomgående färg. Det skapar igenkänning och man blir lugnare av det.

aluminiumräcke svart

Här har kunden valt att behålla samma färgpalett på utvalda delar av inredningen/huset. Aluminiumräcke med färgad lamell i svart RAL.

John tipsar om att mötas av ett specifikt element redan i entrén, kanske en spaljé, glasräcke eller en specifik färg för att sätta prägeln direkt. Därefter möter man samma material eller färg längre in på tomten vid en utedusch eller utekök. På det sättet skapar man en röd tråd genom trädgården.

Små medel som skapar en ombonad plats

Vi har gått igenom hur man på bästa sätt skapar en uteplats för större trädgårdar. Men vilka utmaningar och möjligheter finns det för små utomhus utrymmen som balkonger och innergårdar?

Små trädgårdsrum behöver också sin tankeprocess vad gäller design och rumsindelning. Och bara för att rummet är mindre behöver det inte betyda att det är enklare att gestalta. Ofta tvärtom. Men med små medel kan du skapa en plats som känns ombonad och trygg. En innergård är ofta omsluten av höga byggnader med en massa fönster som vetter in mot gården. Här känner man sig lätt exponerad. Då kan det vara effektivt att använda sig av upphöjda planteringsbäddar, träd, pergolor och spaljéer. Höga vindskydd med färgad lamell kan även skydda insynen.

Balkonger är däremot ett kapitel för sig. Detta är fortfarande i din privata sfär och i direkt anslutning till inomhusmiljö. Här vill man kanske sudda ut gränsen mellan inne och ute och använda balkongen som ett extra rum. Beroende på var din balkong sitter kan det påverka inredningen. Är det i ett lägenhetskomplex eller är det på ditt hus ut mot trädgården?

Stolpfritt räcke på flera våningar

I ett lägenhetskomplex vill man kanske skydda insynen mer, då kan man sätta upp spaljéer på sidorna av balkongen, maximera ytan med sittplatser och skapa en mysig atmosfär med krukor och växter. Balkongen är också en väderutsatt plats. Ibland har den mycket solinstrålning och är vindutsatt. Då krävs det tåliga och torktåliga växter.

För balkonger på privatägda hus har man möjlighet att laborera med utseendet mer. Kanske har du ett gammalt träräcke som behövs uppdateras, med glas och klämfästen kan man behålla de gamla trästolparna men ge ett lyft till balkongen. Eller så vill du uppdatera balkongräcket helt och hållet, och då är ett glasräcke ett perfekt alternativ som tillåter mycket ljus och inte får balkongen att bli “instängd”.

stolpfritt glasräcke

Med det stolpfria glasräcket tillåter du balkongen att kännas luftig och ge ett exklusivt intryck.

På balkonger, takterrasser och innergårdar har du fortfarande stora möjligheter att skapa ditt gröna rum i en annars trist och urban miljö. Du kan alltid skapa bättre förutsättningar för växterna med större storlekar på planteringskärl och krukor, och våga använda annat växtmaterial än blommor.

Så maximerar du ditt utomhusutrymme

Vi frågar John hur man på bästa sätt maximerar sitt utomhusutrymme genom funktionella element som sittplatser, belysning och växtlighet.

Först behöver man undersöka ens behov. Vad har du för behov som ägare av det gröna rummet? Har du en stor familj? Umgängeskrets? Behov av ett hem för kontemplation och återhämtning eller mer sociala ytor för middagar osv? Och hur ser platsen ut?

Enligt John är det första steget han gör som designer är att först titta på platsen. Göra en enklare platsanalys där man utvärderar både naturtyp men också ålder på huset och området. Finns det andra element att ta hänsyn till såsom buller, vind, fukt osv? Och sen försöka återspegla eller göra en twist och hitta andra spännande lösningar än de mest uppenbara.

Använd dina egna stolpar för att skapa editt unika räcke

När man gjort en analys kan man kanske snabbt se till användandet av tomten. Vart finns solen och kvällssolen, går det att etablera sittplatser där? Och varför inte placera vistelseytor längre ut på tomten.

“ Det är ju sällan man får chansen att sitta och titta på sitt hus på håll! Jag tycker absolut att någon sittplats ska finnas längre ut från huset för att öka användningen av tomten. Och går det att binda ihop de olika områdena på tomten på något sätt? Det kan vara med hjälp av växtlighet, planteringar eller häckar, spaljéer och räcken som blir som rumsavskiljare.”

Under varma sommarkvällar vill vi fortsätta uppleva våran tomt även fast mörkret faller. Då kan man såklart använda sig av olika typer av trädgårdsbelysning för att skapa en effektfull upplevelse av platsen. Ofta blir det en helt annan trädgård när man tillför belysning, man får en trädgård på dagen, och en annan på kvällen/natten.

Det är dock viktigt att inte överanvända belysningen, den ska också planeras med fingertoppskänsla för att tomten inte ska bli något Las Vegas (om det inte är till ens tycke såklart). Det kan också störa djurlivet på tomten, då många djur och insikter är nattaktiva. Vi delar ju trots allt platsen med andra små hyresgäster.

Vilket material på räcke ska jag välja till min trädgård?

Innan man bestämmer vilken typ av räcke man ska beställa bör man till fördel kolla på vad för material det finns i övrigt, och hur huset ser ut. Även vilken känsla vi vill uppnå på platsen spelar roll. Är målet att det ska bli mysigt, häftigt, formstarkt, lugnande, upplyftande, romantiskt, modernt, eller kanske klassiskt?

Glasräcken är ofta otroligt effektiva för att det kan vara flexibla i hur de upplevs och kan även på ett snyggt sätt rama in platsen. Ramlösa glasräcken som fästs i mur eller terrasskant kan fungera på flera olika platser med olika intryck eller stil då de inte är särskilt iögonfallande. Eller vill man ha en tydligare struktur för att de rimmar med övrig design och väljer då ett glasräcke med tydliga kanter och fästen?

Fördelen med just Räckesbutiken är att man kan anpassa räcket efter huset eller platsen och inte tvärtom. Med oändliga val på både färg, form och material, och även att det är anpassat efter dina mått skapar du röd tråd i din trädgårdsdesign. Matcha räckets färg med samma färg som du redan har på fönster och dörrar.

John nämner också att han hos några kunder använt sig av olika räcken på olika platser i trädgården.

Låt säga att det genomgående finns ett vitt träräcke som återkommer på tomten. Men mellan ytorna inne på tomten kanske vi vill ha något annat för att skapa ett funktionellt fallskydd, men för att synas mindre kanske jag väljer ett smäckert smidesräcke eller glasräcke för optimal genomskinlighet. “

aluminiumräck

Aluminiumräcke i svart RAL.

Vill du ha hjälp med att designa din trädgård?
Kontakta John Block
www.gardenbyblock.com
Instagram: @gardenbyblock

 

Läs del 1 av bloggserien här: Designtrender för altanen och trädgården 2024