Alu Color Alu Classic Alu Modern Alu Retro Alu Flex ST Breeze ST Flow ST Prime ST Wire ST Wire & ST Breeze
  • Fri frakt
  • Måttanpassat för dig
  • Personlig köpresa
0 kr
inkl. moms & frakt
Du har inte lagt något i kundvagnen, ännu!
Klicka på produkter i menyn för att se vårt utbud
Vi erbjuder:
  • Hög kvalitet
  • Hög tillgänglighet
  • Kort produktionstid
  • Produkter som tillverkas efter dina mått
  • Helt fraktfri leverans

Designtrender för altanen och trädgården 2024

Säsongen är snart här och det är dags att börja planera altanen och trädgården. Våren och sommarsäsongen ska avnjutas utomhus och förberedelserna är i full gång för många. Ni kanske har tänkt på att bygga en ny altan eller fräscha upp den gamla. Plantera nya växter, införskaffa nya utemöbler eller kanske investera i ett måttanpassat räcke.

I en serie av tre har vi samarbetat med trädgårdsingenjören John Block – Garden By Block, för att hjälpa er på vägen med er planering.

Rumsbildande element

John Block arbetar som trädgårdsingenjör och har arbetat både som trädgårdsdesigner och trädgårdsmästare i olika konstellationer i både Sverige, Australien och Norge. Idag hjälper han både privatpersoner och bostadsrättsföreningar att skapa kvalitativa trädgårdsritningar med fokus på estetik och funktionalitet.

En stor trend som han ser i dagsläget är rumsbildande element. Man vill ha privata platser i trädgården där man kan umgås med nära och kära utan någon större insyn. Men det handlar också om att genom rumsbildande element såsom, glasräcken, växter och större möblemang skapa en mer intressant och estetiskt tilltalande utemiljö. Enligt John spelar glasräcken en stor roll när man vill skapa ‘barriärer’ i trädgården utan att stänga ute resten av tomten. Skräddarsydda räckeslösningar används ofta när uteplatsen skapas. Då anpassas räcket efter altanen/platsen och inte tvärtom.


På bilden ser ni vårt ST Prime – Rostfritt glasräcke där kunden har valt till sektioner med vindskydd. Den upphöjda terrassen blir som ett avskilt ”rum”, men stänger inte ute den fantastiska miljön.

Naturfärger med färgstarka detaljer

Enligt John är färg och form en viktig komponent i just trädgårdsdesign. En trädgård kan variera i färg och uttryck, både under dagens soltimmar men också över hela året. Med årstiderna skiftar trädgården i färger som går att laborera med växt- och materialval. I växtvalen kan man variera och styra vilka färger man vill ska framhävas, men också i materialvalen.

John nämner att han ofta ritar in räcken och spaljéer som rumsavskiljare, insynsskydd och växtstöd. Dessa brukar han färgsätta med jordnära färger såsom grågrön, grå, mörkbrun, grön eller svart. På glasräcken brukar han se till att inte ha någon färg på alls för att kunna låta miljöerna tala för sig själv.

“Ibland blir jag något mer vågad och har en klatschigare färgskala på enstaka planteringskärl till exempel. Jag såg ett väldigt vackert exempel häromsistens där man hade matchat en årstids blomningsfärg med färgen på de kringliggande möblerna. Otroligt effektfullt att vid just ett tillfälle på året blir det en “perfect match” med de olika elementen.”

Vad gäller färgtrender under 2023 tror John på att färgsätta fler detaljer och låta ‘grunden’ i trädgårdsdesignen vara lågmäld.


Där man behöver ett räcke som är nätt, men ändå säkert passar ett vajerräcke perfekt. Här har kunden valt en lågmäld ”grund”, men valt att färgsätta möblemanget i en vacker ljusgul färg.

Material och texturer under 2023

Efterfrågan på mer naturliga material ökar. John tror på att efterlikna naturen så mycket som möjligt, och då mer och mer i smäckra kombinationer med industriella lösningar. Alltså att använda sig mer av material såsom natursten, trä och grus i kombination med stål och glas. Han hoppas på att folk ser det estetiska värdet framför funktionen i material och därför väljer mellan olika naturmaterial istället för att väga in artificiella material som komposit och konstgräs.

Han tror också på att de matta ytorna kan komma tillbaka. Blanka material kan lätt ta över och bli iögonfallande, och han ser därför en trend om att pulverlackera detaljer matta.


Det stolpfria glasräcket tillåter en ostörd utsikt men är samtidigt exklusivt inramande.

Vilken roll spelar måttanpassade glasräcken in i trädgårdsdesign?

John ser en trend på att lägga ner mer pengar och tid i sina trädgårdar. Man vill ta del av alla sina trädgårdsytor när våren och sommaren nalkas. Ytor som upphöjda terrasser, poolområden och balkonger är ofta platser där man vistas länge. Platser där man umgås med familj och vänner, äter goda middagar och njuter. Då kan ett klassiskt räcke i metall eller trä lätt ‘stänga in’ en yta utan tillgång till den kringliggande miljön. För att ta del av sin vackra trädgård bör man därför välja ett glasräcke för att fortsätta få ta del av trädgården när man sitter och äter, badar eller umgås i loungedelen.

Vill du ha hjälp med att designa din trädgård?
Kontakta John Block
www.gardenbyblock.com
Instagram: @gardenbyblock

I nästa blogginlägg diskuterar vi hur man inreder och designar sin uteplats på bästa sätt.
Håll utkik!