Alu Color Alu Classic
 • Alltid fraktfri leverans!
 • Måttanpassat på riktigt!
Trygg e-handel
0 kr
inkl. moms & frakt
Du har inte lagt något i kundvagnen, ännu!
Klicka på produkter i menyn för att se vårt utbud
Vi erbjuder:
 • Hög kvalitet
 • Hög tillgänglighet
 • Kort produktionstid
 • Produkter som tillverkas efter dina mått
 • Helt fraktfri leverans

Ny klassificering av räcken hjälper dig att välja rätt

4 juni, 2018

Räckesbutiken har tagit fram Bruksklasser (A, B och C), som visar dig som kund var just det räcket du har valt är lämpligt att använda. Vi har utgått från rådande byggregler och våra egna produkttester när vi har definierat klasserna, vilket gör det enkelt och tryggt att följa rekommendationerna.

Räckesbutikens bruksklasser

När du har fyllt i dina mått i beställningsverktyget ser du en ikon under 3D-bilden som visar vilken klass räcket tillhör. Den uppdateras sedan efterhand som du väljer design och detaljer, eftersom klassen bland annat påverkas av räckeshöjd och sektionsbredd.

Oavsett om du väljer att få en offert skickad eller beställer direkt, ser du också klassen i offert- eller ordermailet du får av oss.

Läs gärna definitionen av alla bruksklasserna, och undrar du nåt är det bara att kontakta oss.

Vill du prova att designa ett räcke och se vilken klass det får? Gå till produktöversikten, välj produkt* och klicka knappen ”Beställ nu”.

*Det är endast kompletta räcken som får en bruksklass, inte glasskivor eller ledstänger.


Rostfritt räcke med glas blev Jespers val som rumsavdelare

28 mars, 2018

När två nya Rasta-restauranger skulle byggas i Värnamo och Markaryd behövde lokalen delas av – och det självklara valet föll på glasräcken. Vi har pratat med Jesper Haag på JH Restaurangkonsult AB som ledde projektet och ställt några frågor kring samarbetet med Räckesbutiken.

Är du också på jakt efter ett räcke för användning inomhus, läs mer här >

Rostfritt räcke inomhus

Från kock till konsult

Jesper är kock i grunden och har under snart 30 år arbetat inom restaurangyrket i olika säljfunktioner inom kök, men även energi- och fastighetsprojekt. 2010 startade han det egna företaget JH Restaurangkonsult AB, som erbjuder projektledning inom restaurangbranschen – det kan handla om allt från upphandlingar, ekonomi och rekrytering till drift, bygg och renovering. Många av uppdragen kommer från Rasta och det råder ingen brist på sysselsättning.

Två nybyggda Rasta-restauranger

Rasta har idag 25 anläggningar längs Sveriges vägar och en del av dessa har några år på nacken. Därför tyckte Jesper att det var extra spännande att få uppdraget att projektleda bygget av två helt nya anläggningar i Värnamo och Markaryd.

Man ville skapa en loungedel som på något sätt skulle avgränsas från den övriga restaurangen. Jesper berättar att önskemålet först var att bygga ett podie men att man snabbt övergav den idén på grund av utmaningarna det skulle innebära gällande tillgänglighet för rullstolsburna osv. Lösningen blev istället att endast använda räcken som avdelare. På frågan hur det kom sig att det blev just glasräcken svarar Jesper att något annat aldrig diskuterades, glas var det bästa alternativet för att bevara öppenheten i restaurangen.

Här kan du läsa mer om vårt rostfria räcke, som kan fås i flera olika utföranden >

Snyggt och enkelt med räcken från Räckesbutiken

Det var arkitekten för de två projekten som tipsade Jesper om Räckesbutiken och han blev positivt överraskad.

Jesper Haag

Jesper Haag

– Det var så himla enkelt! Allt från beställning till uppsättning av räckena – det sa bara smack så var allting klart.

Det krävs ordning och reda på en byggarbetsplats och Jesper uppskattade att få reda på till exempel hur många kollin de olika delarna till räckena levererades i samt att de var tydligt uppmärkta. Han tyckte också det var skönt att allt kom så väl emballerat.

Det var lokala hantverkare som skötte själva monteringen av räckena, men Jesper var på plats för att se över arbetet och intygar att det gick väldigt smidigt att få upp dem.

– När man öppnade varje kartong var det verkligen ordning och reda. Och det var aldrig några problem att förstå hur man skulle göra – det var bara att följa de bifogade instruktionerna.

Jespers tips: Välj rätt räckeshöjd

Baserat på erfarenheter från detta och tidigare projekt bjuder Jesper på ett par tips som kan vara bra att ha med sig när man ska välja höjd på sitt räcke:

 • Anpassa höjden efter vad som ska stå på in- och utsidan om räcket (till exempel bord och stolar), och tänk på både estetik och funktionalitet.
 • Om räcket är för lågt finns risken att personer sätter sig på överliggaren. 1000 mm blev den rätta höjden för Rastas glasräcken.

Jesper är väldigt nöjd med slutresultatet och har även rekommenderat Räckesbutiken till andra. Det är ju det bästa betyget man kan få!


Detaljval till Rastas glasräcken

Stolpar: Rostfritt
Montering: Ovanpå med fot
Glas: Klart
Överliggare: Trä
Miljö: Inomhus


På vår produktsida får du en överblick över alla våra räcken och ledstänger och kan välja vilket du vill titta närmare på.


2017 års snyggaste glasräcken från Räckesbutiken

8 mars, 2018

Våra kunder har stil – det är inget tvivel om saken! Vi får ofta bilder på våra glasräcken när de är monterade och klara, och imponeras resultatet. Ett glasräcke är väl bara ett glasräcke, kan man tycka, men i rätt miljö och med rätt designval kan det bli ett riktigt lyft – både inomhus och utomhus. Se bara på de här utvalda favoriterna från förra året.

 

Stolpfritt räcke med överliggare i ek

Stolpfritt räcke vid trapphål inne

Här har en dansk kund skapat ett elegant och öppet rum genom att välja ett glasräcke till trapphålet. Tummen upp från oss!

Läs mer om vårt stolpfria räcke!

 

Svart aluminiumräcke till altan i två plan

Glasräcke med svarta stolpar

Den här svenska kunden har gått all-in och monterat glasräcke på altanen i två våningar. Och med all rätt – har man naturen så nära inpå husknuten vill man ju kunna se den också! Vi bjuder på en bild till från en annan vinkel:

Altanräcke i glas med svarta aluminiumstolpar

Läs mer om vårt aluminiumräcke!

 

Rostfritt räcke med frostat (opal) och klart glas

Rostfritt räcke med frostat och klart glas

Vid det här huset i Danmark ville kunden ha insynsskydd på ena sidan av altanen, och fri sikt på andra. Sagt och gjort – det blev en kombination av frostat glas och klart glas. Tjusigt va?

Glasräcke med stolpar i rostfritt stål

Läs mer om vårt rostfria räcke!

 

Rostfritt räcke vid trapphål

Rostfritt glasräcke - före- och efterbilder

Här har vi en svensk kund som har dokumenterat renoveringen av sin ovanvåning, och se vilken skillnad det blev! Visst blev glasräcket pricken över i:et? 😉

Läs mer om vårt rostfria räcke!

 

Glas och klämfästen till kundens egna stolpar

Maximal utsikt med altanräcke i glas

Glasräcke med trästolpar

Med en sån här utsikt känns ju ett glasräcke som det enda rimliga valet! Vår norska kund hade stolpar och överliggare i trä och kompletterade med glasskivor och vita fästen från Räckesbutiken. Snyggt!

Läs mer om våra glas och klämfästen!

 

Inspirerad och sugen på att piffa till din egen inne- eller utemiljö? Vi har glasräcken i aluminium, rostfritt och utan stolpar, samt ledstänger. I vårt designverktyg ser du priset så fort du fyller i dina mått, och allt ingår – även frakt.

Till produktöversikten!

 


Vi lanserar färgval för skenan till stolpfritt glasräcke

19 februari, 2018

Sedan tidigare kan du hos oss designa ditt aluminiumräcke i vilken färg du vill, genom att beställa vår produkt Alu Color. I RAL-systemets breda färgspektrum väljer du färg på en eller flera delar av räcket. Nu har vi även tagit det här konceptet till vårt stolpfria räcke.

Välj bland över 200 färger

Du kan välja att lacka skenan till stolpfritt glasräcke i den RAL-färg du önskar. Väljer du dessutom en överliggare i aluminium lackas den i samma färg.

Den här produkten passar dig som ställer höga krav på estetiken. Att matcha vårt exklusiva stolpfria räcke med detaljer på huset, som fönster och dörrar, skapar ett unikt uttryck för din bostad. För att matcha med andra färger behöver du bara veta vilken RAL-färg du vill ha och sen skriver du in den koden i vår konfigurator.

stolpfritt glasräcke från Räckesbutiken


Så får du en lyxkänsla på altanen

7 juni, 2017

Det är inte konstigt att vi svenskar bryr oss så mycket om vädret. Ena dagen yr vinterstormen och nästa dag är det strålande solsken. På bara en månad går vi från att sitta inne och huttra till sommarklädd ute i trädgården. Vi flyttar ut, för många av oss betyder det att vi flyttar ut på altanen eller balkongen.

Det är på de platserna man kan få lov att vara hemma, men ändå ute samtidigt. Huset och omgivningen smälter samman till en enhet. En sådan plats som tillför boendet ett extra värde, både känslomässigt och ekonomisk, i synnerhet när den platsen är skapad på ett inbjudande sätt.

När det kommer till att skapa inbjudande utemiljöer finns det få saker som ett slår ett snyggt glasräcke. Här är fem grunder till vad ett glasräcke kan göra för din bostad.

1. Oslagbar utsikt

Ett glasräcke är svårslaget när det kommer till att utnyttja utsikten, det säger sig själv. Att kunna släppa in hela horisonten är skäl nog för många att välja ett sådant räcke på sin uteplats.

Designa ditt glasräcke till: AltanBalkongInomhus

2. Större och ljusare

Med ett genomskinligt räcke följer det många goda fördelar. Genom att ta bort de avskärmande träspjälorna kommer uteplatsen både kännas större och ljusare. Glasräcken öppnar upp, låter blicken vandra förbi och släpper in ljus över hela altanen eller balkongen.

Läs mer: Boverkets regler när du ska bygga altanräcke

3. Exklusivt utseende

En annan, väldigt stor, fördel med ett glasräcke är det exklusiva och harmoniska utseendet. Räckesbutiken har lösningar i aluminium, rostfritt, stolpfritt samt glas och klämfästen till existerande stolpar. Gemensamt för alla lösningar är att de ger ett tidlöst och rent intryck. Detta i sin tur bidrar till att öka värdet på uteplatsen, oavsett om du mäter bostadens värde eller det emotionella värdet när du sitter i solstolen och njuter.

Läs mer: Höj värdet på huset, renovera altanen – Mäklarens beräkningar

4. Enkelt att underhålla

Alla husägare vet att underhåll kräver både tid, energi och pengar. Vårt klimat bjuder ofta på tuffa vintrar som sliter även på de bäst anpassade träsorterna. Med ett glasräcke slipper du bekymra dig om det. Glas och metall är som alla vet väldigt väderbeständigt och väldigt lätt att underhålla. På så sätt får man mer tid att göra det man faktiskt vill göra på sin uteplats.

5. Enkelt att beställa och montera

Många lösningar är fina när de är färdiga, men de kostar blod, svett och tårar att få på plats. Hos Räckesbutiken gör vi allt så enkelt som möjligt för dig. När du beställer ditt räcke behöver du egentligen bara lägga in dina mått och välja din design för att kunna beställa ditt räcke med några knapptryck. När du har beställt levererar vi fraktfritt med egen monteringsbok, filmer, alla skruvar som behövs och kundservice som finns tillgänglig om du skulle behöva det. Räcket är enkelt att montera på egen hand med skruvdragare, tumstock och ett vattenpass.

Glasräcken kan även med fördel monteras inomhus och ge hela rummet ett nytt utseende.


Checklista vid beställning av glasräcke

7 mars, 2017

Som med så mycket annat, är förberedelser och planering viktigt för att slutresultatet ska bli så bra som möjligt!

Vi har därför satt samman en lista med punkter som kan vara bra att tänka på vid beställning och montering av ditt nya glasräcke.

Vilken utsikt! Glasräcke med rostfria stolpar.

Före beställning

1. Var ska ditt glasräcke stå? Ska det stå på en terass, balkong, altan, utomhus/inomhus? Var ditt räcke ska stå är avgörande för vilken höjd du kan ha på räcket. Kontrollera därför aktuella regelverk.

2. Vilken typ av glasräcke önskar du? Du kan välja mellan ett glasräcke med stolpar i aluminium och rostfritt eller ett glasräcke helt utan stolpar.

3. Vilken typ av infästning önskar du? Kontrollera så att du har tillräckligt med fäste där stolparna ska monteras.

4. Finns det tillräckligt med plats till stolpfoten? Du kan kontrollera detta genom att titta på våra måttmallar.

5. Ska glasräcket ha flera sidor?

6. Om räcket har flera sidor, hur många grader har hörnet?

7. Har du ett innerhörn eller ytterhörn?

8. Ta mått från ytterkant till ytterkant på underlaget där glasräcket ska stå. Alla mått anges i millimeter.

Du finner teknisk information om våra glasräcken, måttmallar, detaljmåttsritningar etc. under rubriken ”Teknisk information” på respektive produktsida.

Vid beställning

Börja med att välja räcke i vår produktöversikt. När du klickar vidare på Beställ-knappen kommer du till designverktyget, där du ser exakt vad ditt räcke kommer kosta så fort du fyllt i dina mått.

Priset uppdateras i realtid när du ändrar detaljer för räcket. Du kan välja:

 • Överliggare
 • Klämfästen
 • Glas
 • Infästning
 • Höjd
 • Färg (på vissa produkter)

När du har gjort alla din val kommer du att få en se en 3D-ritning av ditt räcke samt en skiss som visar måtten.

Utifrån 3D-ritningen samt skissen med måtten kan du enkelt se om räcket ser ut som du önskar. Du kan välja att spara din uträkning som en offert eller att skicka offerten till dig själv via e-post. Du har då möjlighet att kontrollera alla mått och detaljer en sista gång innan beställning, om behov finns för det.

När du känner dig nöjd med din uträkning och alla mått och detaljval stämmer kan du lägga in din beställning! När beställningen är gjord kommer du att få en orderbekräftelse per mail. I orderbekräftelsen ser du alla detaljer för glasräcket som du har beställt.

Kontrollera så att orderbekräftelsen ser korrekt ut utifrån dina önskemål och ta kontakt med oss så snart som möjligt om du önskar göra några ändringar.

Efter beställning

1. När du tar emot glasräcket är det viktigt att du kontrollerar leveransen noga för att säkerställa att det inte har uppstått några skador i transporten.

2. Om något av paketen mot förmodan skulle vara skadat ska detta noteras på fraktsedeln till transportbolaget och meddelas Räckesbutiken så snart som möjligt.

3. Gå igenom hela leveransen. En instruktionsbok skickas med, där du finner en förteckning över leveransens innehåll. Kontrollera så att du har mottagit samtliga delar och detaljer. Skulle något saknas, kontakta oss så snart som möjligt.

4. Innan du påbörjar monteringen, läs noga igenom instruktionsboken. Notera att måtten på skissen är cc-mått, det vill säga mått från mitten av en stolpe till mitten av nästa stolpe.

5. Du har även tillgång till ett antal monteringsfilmer, vilka finns tillgängliga via din personliga ordersida. För att komma till din personliga ordersida använder du länken som du hittar i din orderbekräftelse.

 

Redo att skapa ett nytt räcke?

 

PS. I den här filmen får du en liten inblick i vad som händer hos oss på Räckesbutiken när du lagt din order:


Bakom kulisserna på Räckesbutiken

27 februari, 2017

Hej
Jag heter Eva och skulle gärna vilja ta dig med på en liten rundtur hos oss för att visa vad som händer ”bakom kulisserna” – från att du har gjort din beställning via vår hemsida till det att ditt färdiga räcke lämnar oss.

Efter att du har beställt via vår hemsida registreras din order i vårt system. Jag granskar sedan din beställning och godkänner den för produktion. Under granskningen tittar jag så att det inte är några mått som verkar avvika alldeles för mycket. Skulle jag hitta några avvikelser tar jag alltid kontakt med dig direkt.

När jag har granskat din beställning är det äntligen dags för killarna och tjejerna i produktionen att börja tillverka ditt räcke! Arbetet med att skära till glasen, kapa och borra stolparna, kapa till en eventuell överliggare samt packa samtliga plockdetaljer sker parallellt – allt för att ditt räcke ska komma hem till dig så snabbt som möjligt.

Här skärs glasen till ditt räcke. Glasen måttanpassas på millimetern utifrån just din beställning.

Stolparna, som kapats till för hand, borras här med största precision av vår robot.

När du väljer överliggare i trä kapar vi den till dig här. Även överliggaren kapas till för att på millimetern passa till ditt räcke, utifrån de mått som du anger.

För att monteringen av ditt räcke ska bli så enkel som möjligt strävar vi alltid efter att inget extra ska behöva köpas till. Därför packar vi med skruvar, bits, lim och borr i din leverans. I det fall ett specialverktyg är nödvändigt, följer självklart även detta med.

Nu är ditt räcke färdigt att resa hem till dig! Frakt ingår alltid vid beställning hos oss på Räckesbutiken.

Tack för att du ville följa med mig på denna lilla korta rundvandring. Tveka inte att höra av dig om du har några frågor.


Alternativa infästningar

19 maj, 2016

Vi får ibland frågor från kunder gällande infästning i olika material och vad vi rekommenderar.

Skruv för träinfästning medföljer alltid

Till alla våra glasräcken medföljer skruv för infästning i trä. Detta för att trä är det absolut vanligaste materialet som våra kunder har i sitt underlag.
Man ska även ha i åtanke när man fäster sina stolpar i trä, att underlaget ska vara fullgott att dra fast skruven i. Att bara fästa i trallbräda kommer inte ge den stabiliteten som krävs. Man bör alltid fästa i reglar. Ett bra tips är att förstärka under golvet med extra regel där räcket ska fästas för att vara på den säkra sidan.
Avståndet mellan skruvhålen på aluminiumfoten är 80 mm och avståndet mellan skruvhålen på den rostfria foten är 75 mm.

Ska man exempelvis bygga ny altan där man ska montera sitt glasräcke är det bra att ha med de här måtten när man bygger regelverket.

Infästning i övriga material

För infästning i övriga material som betong, sten eller stål skiljer sig behoven så pass mycket att vi rekommenderar att man tar kontakt med sin lokala järnhandlare för att försäkra sig om att det blir helt rätt.

Vid infästning i betong eller tegel kan det vara fullgott med nylonplugg, men om infästningmaterialet består av lättbetong eller hålsten kan man behöva använda sig av specialplugg, t.ex. kemisk förankring.

Vägginfästning av ledstång

Om man ska montera en ledstång inomhus bör man alltid träffa en regel för att säkerställa att ledstången sitter fast på ett säkert sätt. Skulle det av någon anledning inte vara möjligt så finns det en rad olika tillbehör anpassade för infästning i t.ex gips.

Regla altan, kottla eller kortla för infästning av glasräcke Regla altan, kottla eller kortla för infästning av glasräcke

Exempel på skruv som enbart är fästa i trallbräda.


Räckesbutiken kan bli årets företagare i Ängelholm 2015

29 mars, 2016

Priset som årets företagare delas ut varje år av föreningen företagarna i Ängelholm. Inför årets prisutdelning har Räckesbutiken utsetts som en av tre finalister med chans att vinna priset.

Priset delas ut till en företagare som utfört en prestation i sin kommun och som genom sitt sätt att vara fungerar som en förebild för andra företagare.

– Det är självklart extremt kul att återigen uppmärksammas för de framgångar vi har haft. 2015 var ett helt fantastiskt år för oss och jag antar att detta kan ligga bakom finalplaceringen, säger Andreas Wedberg, en av de nominerade företagarna.

Räckesbutiken utvecklades starkt under 2015 och ökade omsättningen med över 70%. Bolagets resultat är också fortsatt positivt. Antalet anställda har ökat och uppgick under året till 20 st i genomsnitt.

– Varje gång man uppmärksammas på detta sätt så blir man stolt som företagare. Att kunna få vara ett föredöme och eventuellt inspirera andra är otroligt roligt, säger André Svensson, den andra nominerade företagaren.

Vinnaren kommer att presenteras på de årliga näringslivsdagarna, i Lindab Arena, den 13:e maj. Övriga nominerade är företagarna bakom ICA Arons i Hjärnarp och Knobby Shop AB. 2012 vann Räckesbutiken priset ”Årets entreprenör i Ängelholm, Erik Paulsson stipendiet”.


Funderar du på att bygga altanräcke?

18 mars, 2016

Det finns en del saker att tänka på när man ska bygga altanräcke. Framförallt när det kommer till de regler som finns kring säkerhet och speciellt klätterrisk. Reglerna kommer att påverka utformningen av ditt räcke. Bland annat ska räcket vara minst 1,1 meter högt om fallrisken är högre än 3 meter.

Träräcken med ribbor

Idag ser man vid vart och varannat hus ett träräcke med horisontella ribbor. En av boverkets regler säger att det inte får föreligga en möjlighet för barn att klättra de nedersta 80 centimeterna. Med andra ord borde alltså de flesta räcken man ser idag med liggande ribbor ha stående ribbor istället. Alternativt skulle ribborna vara så nära att möjligheten att klättra inte finns eller täckas av något för att ta bort klätterrisken.

Det finns även regler som bestämmer hur stora intervaller det får vara mellan ribborna, de måste vara så nära eller långt ifrån varandra att ett barn inte kan fastna med huvudet. Enligt boverkets rekommendationer bör öppningar på 110-230 mm undvikas. Från golvyta till räckets underkant får mellanrummet inte överstiga 50 mm.

Rostfritt-racke-stanger-failVajrar eller stänger

Samma problem som med horisontella träribbor uppstår med räcken som ska ha horisontella stänger eller vajrar. Kraven Boverket har på räckeskonstruktioner kommer inte uppfyllas. Ett räcke med vajrar eller stänger skulle därför kräva ytterligare fyllning för att ta bort klätterrisken. För att inte begränsa utsikten från balkongen eller altanen kvarstår då oftast bara glas som fyllningsalternativ.

Glasräcke

Våra räcken följer boverkets regler kring säkerhet, både i utformning och de regler som finns kring glas. Vårt glas är laminerat glas bestående av två planglasskivor med plastfolie emellan, eller härdat och laminerat glas för utrymmen där glaset kan komma att utsättas för upprepade påfrestningar. När laminerat glas går sönder hänger det samman och risken för skärskador blir liten. Det fångar också upp människor och föremål och hindrar dem från att falla genom glaset.

Läs mer: Räckesbutikens altanräcken

Du utformar ditt räcke här på räckesbutiken.se efter dina mått och din smak. Vi vet att det inte finns några standardmått på de platser där man väljer att ha sitt räcke. Därför tillverkar vi ditt räcke efter dina mått och inte tvärtom.

Efter era mått beräknar vi sedan sektionerna i ditt räcke så att de blir symmetriska. Eftersom vi själva producerar dina glas har vi den unika möjligheten och behöver inte dela in ditt räcke i olika stora sektioner utifrån något glas vi har på lager.

Har du några frågor så tveka inte att kontakta oss, via telefon, mail eller chatt.

Altanräcke i glas med rostfria stolpar och överliggare. Bygga altanräcke

När det gäller höjd på räcken så är reglerna baserade på boverkets utredning (sid 90) kring risken för så kallade traumaskador vid fall.


Dina genvägar

Genvägar!

Ordersida

  Offert

   Glöm mig!