Alu Color Alu Classic Alu Modern Alu Retro ST Breeze ST Flow ST Prime ST Wire ST Wire & ST Breeze
  • Alltid fraktfri leverans!
  • Måttanpassat på riktigt!
0 kr
inkl. moms & frakt
Du har inte lagt något i kundvagnen, ännu!
Klicka på produkter i menyn för att se vårt utbud
Vi erbjuder:
  • Hög kvalitet
  • Hög tillgänglighet
  • Kort produktionstid
  • Produkter som tillverkas efter dina mått
  • Helt fraktfri leverans
SE-3 SE-5 SE-10 CE

Stolpfritt räcke

Fixpoints


Golvfästen


Aluminiumskena


Montering

I stora delar av Skåne, Halland samt hela Stockholm & Göteborg med omnejd erbjuder vi montering.

Ostörd utsikt med stolpfritt glasräcke

Stolpfritt glasräcke är vår mer exklusiva variant helt utan stolpar. Räcket ger en känsla av att finnas där men utan att ta plats vilket uppskattas av många.

Vänligen notera!

Beställ lackade räcken innan den 22 juni! Vår leverantör för lackering kommer semesterstänga under 6 veckor, därför behöver beställningar av lackade räcken göras snarast.

Variationsmöjligheter

Vi erbjuder dig en möjlighet att skräddarsy ditt stolpfria räcke. Glasval och de olika infästningsmöjligheterna ger ditt räcke det utseendet som du önskar.

Designverktyg

I vårt designverktyg anpassar du själv ditt glasräcke efter dina mått och designar det utifrån en rad olika valmöjligheter. Att skapa sitt personliga räcke är enkelt. I designverktyget får du både se ritningar och en 3D-modell av ditt stolpfria glasräcke. Vår 3D-generator ger dig en unik möjlighet att se ditt räcke innan du beställer det. Om du sparar ditt räcke kan du sedan öppna det på en annan dator, surfplatta eller mobil.

Montering med fixpoints, golvfästen eller aluminiumskena

Det finns tre olika monteringsmetoder att välja mellan.

  • Fixpoints: Runda punktfästen i rostfritt stål (Ø45 mm) som fäster glaset utanpå underlaget.
  • Golvfästen: Varje glas fästs i två golvfästen i aluminium – antingen utanpå eller ovanpå underlaget.
  • Aluminiumskena: Glaset fästs i en enkel skena som placeras utanpå eller ovanpå golvet.

Stolpfritt räcke med olika alternativ för infästning

Till ditt räcke ingår även filmade monteringsanvisningar. Filmerna är speciellt utformade för ditt räcke och visar de moment du går igenom under din montering.

Färgval för golvfästen och skena

Du kan få golvfästena och aluminiumskenan i våra standardfärger natur (aluminium), vit, svart eller grå med struktur. Väljer du skena kan du dessutom få den lackad i valfri RAL-färg och vill du ha en överliggare i aluminum så lackas den i samma färg.

Glas

Räcket består av härdat och laminerat glas, 12,76 mm med slipade och polerade kanter, vilket gör glaset mycket starkt och tåligt. Laminerat glas är två glasskivor som limmats ihop med en plastfilm mellan. Detta gör att glaset håller ihop även om det går sönder. Alla våra glasräcken uppfyller Boverkets normer för glasräcken.

Med överliggare eller utan överliggare

Om man väljer överliggare till det stolpfria räcket kan man välja mellan aluminium, trä eller rostfri. Vi erbjuder träöverliggare i ek eller jatoba. Överliggaren antingen limmas på glaset (trä & aluminium) eller fästs med gummilist (rostfri).

Det är även möjligt att beställa stolpfritt räcke utan överliggare. Detta alternativ kan vara trevligt om man inte ska luta sig mot räcket.

Många valmöjligheter

Inspiration

Bilder från våra kunder i olika miljöer och med olika designval.

Teknisk information

Teknisk detaljinformation

Ytskikt 20 µm på skenan

Vår skena är anodiserad, det är samma princip som man använder sig av på segelmastar, detta borgar för att det är väldigt motståndskraftigt mot väder och vind.

Rostfria Fixpoints

För montering utanpå använder vi oss av rostfria fixpoint i AISI 316, för utomhusbruk.

Golvfäste

Stolpar är av aluminiumprofiler som är kvadratiska 50x50 mm med godstjocklek 2,5 mm. Aluminiumprofilen är anodiserade med en ytskikt 20 µm, det är samma princip som man använder sig av på masten på en segelbåt. Detta borgar för att det är väldigt motståndskraftigt mot väder och vind.

12,76 mm härdat och laminerat glas

Två glasskivor på 6 mm vardera med en plastfilm mellan, om ett av glasen skulle gå sönder sitter det tack vare plastfilmen fortfarande ihop som en del. Med slipade och polerade kanter.

Glasval (färg)

När du designar ditt räcke väljer du också vilken typ av glas du vill ha. Klart glas, gråtonat glas eller opalglas (frostat folie mellan glasskivorna vilket ger insynsskydd).

Aluminiumöverliggare

U-formad aluminiumprofil 20x30 mm fästes ovanpå glaset med lim. Ytskikt 20 µ.

Rostfri överliggare

Rostfri överliggare i AISI 304 eller 316, beroende på miljö räcket ska placeras i. Fästes ovanpå glaset med en gummilist. Ø 42,4 mm.

Träöverliggare

Överliggare i obehandlad ljus ek eller teak, Ø 45 mm. Fästes på glaset med lim.

Vinklar

För eventuella hörn på räcket medföljer detaljer för överliggare i rostfritt och aluminium. Träöverliggare gieras på egen hand för att säkerställa att passformen blir exakt.

Symmetriska sektioner

När du anger dina mått i vår konfigurator anger du alltid kantmåtten på platsen där du ska ha räcket. Vår konfigurator gör sedan de indrag som krävs. För ditt räcke anpassar vi sedan sektionsmåtten så att varje sektion på respektive sida blir lika långa. Vi anpassar alltså vårt räcke efter dina mått och inte tvärtom.

Valbar räckeshöjd

I konfiguratorn väljer du höjden på ditt räcke, 400-1100 mm. Räknat från golv till räckets överkant. 1100 mm är vad Boverkets normer säger att räcken ska vara på platser med nedfallsrisk högre än 3 meter.

Millimeteranpassat

När du anger dina mått vill vi att du gör det på millimetern. Vi skapar nämligen räcket på millimetern för att det ska vara exakt efter platsen där du ska placera det.

Ovanpå med skena

Skenan levereras i längder upp till 5000 mm. Skulle sträckan vara längre än så levererar vi i fler bitar för att ditt räcke ska bli symmetriskt.

Utanpå med skena

Skenan levereras i längder upp till 5000 mm. Skulle sträckan vara längre än så levererar vi i fler bitar för att ditt räcke ska bli symmetriskt.

Utanpå med fixpoints

Rostfria fixpoints som monteras utanpå med skruvstift. Något stabilare än ovanpå och tar inte upp någon golvyta.

Skruv för träinfästning

För alla ordrar medföljer skruv för infästning i trä. Vid infästning i annat material rekommenderar vi att man tar kontakt med sin lokala järnhandlare.

Skruv för betonginfästning Golvfäste

Väljer du golvfäste med infästning i betongunderlag medföljer skruvar för detta ändamål. Skruven är tillverkad av härdat stål med Corrseal behandling för utomhus miljöer - Korrosivitetsklass C4. Betongskruven är 80 mm lång och skruvas direkt i förborrat hål utan plugg med hjälp av en 10 mm nyckel, som självklart medföljer i din order. 
Godkänd för grundmaterial: Sprucken betong - Osprucken betong - Håldäck. 
Även lämplig för: Massiv tegelsten - Håltegelsten - Massiv mexitegel – Natursten.

Skruv för betonginfästning med Aluminiumskena

Väljer du infästning i betongunderlag medföljer skruvar för detta ändamål. Säkerhetsexpander är tillverkad i rostfritt stål för utomhus bruk eller varmförzinkad för inomhus bruk. Skruven är 100mm lång och monteras direkt på förborrat hål med hjälp av en insex nyckel 6mm som självklart medföljer på din order. Godkänd för grundmaterial: Armerad betong, betong, Massiv tegelsten och sten.

Överliggare med eller utan vägginfästning

Om räcket utgår från en vägg kan man välja att även fästa överliggaren i vägg. Detta kan ge en något stabilare konstruktion.

Infästning ovanpå

Foten förankras med fyra skruvar i golvet.

Infästning utanpå

Stolpen förankras med två skruvar på sidan, direkt mot förankringsytan.

Valbara infästningshöjder

Om man väljer montering utanpå får man också möjlighet att välja infästningshöjd. Man kan antingen låta stolpen sticka ner 350 mm eller 250 mm. Har man möjlighet är ett större mått att föredra.

Kompletta byggsatser

Allt ingår i din beställning av ditt räcke. (inklusive glas)

Monteringsfilmer och anvisningar

Filmerna visar olika moment som stöd under din montering. För varje order anpassas våra monteringstips och filmer. Du får inga allmänna beskrivningar, de är direkt anpassade efter just din order.

Allt medföljer din order

I din order från oss medföljer allt du behöver för din montering. Förutom infästning, glas och överliggare ingår även alla skruv, borr och bits samt eventuella specialverktyg. Har du en skruvdragare, tumstock och ett vattenpass behövs egentligen inget övrigt.

Aluminiumdetaljer

Detaljer i aluminium kräver sparsamt med underhåll. Skulle det uppstå fläckar räcker det oftast med ett milt rengöringsmedel, vatten och en mjuk trasa. Använd inte produkter med slipande egenskaper, syror eller alkaliska medel.

Glas

Rengör glasytorna med putsmedel för fönster och speglar tillsammans med mjuk trasa. Vid svårare fläckar kan rödsprit användas. Rengör därefter med putsmedel för fönster och speglar igen. Använd inte medel med slipande effekt på glas.

Träöverliggare

Ska räcket monteras utomhus rekommenderar vi att rengöra överliggaren och sedan slipa den med finkornigt sandpapper. Behandla överliggaren med impregnerande produkt som träolja eller liknande för de förhållanden som råder. Vid montering inomhus krävs endast rengöring och lätt slipning. Behandling med träolja eller liknande kan man göra om man så önskar.

Rostfri överliggare

Då rostfritt stål trots namnet inte är resistent mot korrosion så behöver alla rostfria detaljer underhållas och rengöras mellan 1-3 gånger per år. Om räcket är monterat i en havsnära miljö kan rengöring och behandling behöva genomföras oftare. Rengör ytorna med ljummet vatten och milt rengöringsmedel tillsammans med en mjuk trasa.

När du bygger ihop ditt räcke ger bruksklassen (A+, A, B eller C) en indikation på var räcket är lämpligt att använda. Klasserna utgår från rådande byggregler och våra egna produkttester, och tar i beaktande de val du gjort gällande räckeshöjd, sektionsbredd, detaljer osv. Du kan se klassen som en rekommendation som hjälper dig att välja rätt!

Klass A+

Ett A+-klassat räcke uppfyller Boverkets krav på räcken vid en fallhöjd på över 3 meter från golvnivå till marknivå, och är därför lämpliga att använda i alla typer av bostadsmiljöer samt offentliga miljöer likt kontor, restauranger och butiker. Våra A+-klassade räcken klarar minst 1 kN/m i linjelast och i de fall räcket har glas är detta ett säkerhetsglas som förhindrar personskador vid en eventuell stöt.

Klass A

Ett A-klassat räcke uppfyller Boverkets krav på räcken vid en fallhöjd på över 3 meter från golvnivå till marknivå, och är därför lämpliga att använda i alla typer av bostadsmiljöer. Våra A-klassade räcken klarar minst 0,5 kN/m i linjelast och i de fall räcket har glas är detta ett säkerhetsglas som förhindrar personskador vid en eventuell stöt.

Klass B

Klass B-räcken är lämpliga att använda i miljöer där nivåskillnaden från golv till mark är 0,5-3 meter. Våra B-klassade räcken klarar minst 0,5 kN/m i linjelast och i de fall räcket har glas är detta ett säkerhetsglas som förhindrar personskador vid en eventuell stöt.

Klass C

C-klassade räcken är lämpliga att använda i markhöjd. I de fall räcket har glas är detta ett säkerhetsglas som förhindrar personskador vid en eventuell stöt.

Instruktionsfilmer

Nedan ser du klipp från några av våra monteringsfilmer. När du gjort din beställning får du länkar till filmer som visar hur du sätter upp räcket med de detaljer just du valt. Du hittar även våra vanligaste filmer här