Alu Color Alu Classic Alu Modern Alu Retro Alu Flex ST Breeze ST Flow ST Prime ST Wire ST Wire & ST Breeze
Leverans
 • Fri frakt
 • Måttanpassat för dig
 • Personlig köpresa
0 kr
inkl. moms & frakt
Du har inte lagt något i kundvagnen, ännu!
Klicka på produkter i menyn för att se vårt utbud
Vi erbjuder:
 • Hög kvalitet
 • Hög tillgänglighet
 • Kort produktionstid
 • Produkter som tillverkas efter dina mått
 • Helt fraktfri leverans

SE-3 SE-5 SE-10 CE

Alu Retro – alu smidesräcke / staket

Alu Retro är som ett smidesräcke men det tillverkas i aluminium istället för stål, vilket ger många fördelar. Alu Retro väger mindre och är enklare att hantera – det är dessutom nästintill underhållsfritt.

Modern variant av smidesräcke i retrostil som även kan användas som staket

Om du gillar känslan av ett klassiskt & robust smidesräcke så är det här produkten för dig. Alu Retro är som ett smidesräcke men det tillverkas i aluminium istället för stål, vilket ger många fördelar. Alu Retro väger mindre och är enklare att hantera – det är dessutom nästintill underhållsfritt.

“Smidesräcke” med valmöjligheter

….

Med vårt “smidesräcke” har vi återskapat och förbättrat ett klassiskt räcke men överlåtit möjligheten att anpassa räcket, till dig, efter dina mått, din smak och dina önskemål. Med Alu Retro har du bland annat möjlighet att välja:

 • om stängerna ska avslutas i höjd med överliggaren, eller längre ner
 • om du vill ha överliggare i aluminium, trä eller ingen överliggare alls
 • 3 standardfärger eller helt valfri färg från RAL-systemet
 • Välj till om du vill ha klot- eller pilformade ornament

Alla valmöjligheter bestämmer du på egen hand när du designar ditt räcke i vårt designverktyg.

Infästningsmöjligheter:

 • Nyhet! Nu finns även möjlighet att få Alu- Retro som staket – då väljer du infästning med plint i konfiguratorn.
 • Nyhet! Montering utanpå med bygelfäste – finns på Designvariant 2. Med bygelfäste möjliggör man en låg och friare infästningshöjd. Det är även enkelt att justera stolphöjden och den är anpassad för standardbalkonger.)
 • Montering ovanpå med fot
 • Montering utanpå

Nyhet! Nu kan du välja till ornament

Nu kan du välja till klot- eller pilformade ornament på ditt retroräcke eller staket. De klotformade ornamenten kan du även eftermontera om du köpt Alu-Retro tidigare från oss. Du skapar enkelt ett lyft på hela konstruktionen med denna typ av detalj på ditt räcke, vilket bidrar till att ge en tydligare inramning och en klassisk look på ditt räcke eller staket.Ornamenten precis som Alu-Retro är producerade i % aluminium. Ett gediget material som kan återvinnas till 100%.

Valen hittar du i konfigurator under varianter.

.

 

Enkelt, enkelt & …

… enkelt. Vi gör det svåra enkelt. Det är enkelt att skapa och beställa ditt räcke i vårt designverktyg, våra produkter är enkla att montera och våra räcken är enkla att njuta av efteråt – år in och år ut.

Därför ska du köpa Alu Retro hos Räckesbutiken

Vi anpassar våra produkter efter era specifika mått, erbjuder fri frakt och värderar kvalitet högt. Dessutom ingår så gott som allt du behöver till monteringen. Med hjälp av våra monteringsfilmer, som visar hur du går tillväga för att installera ditt räcke, blir det enkelt att på egen hand slutföra montaget.

Designverktyg

I vårt designverktyg anpassar du själv ditt glasräcke efter dina mått och designar det utifrån en rad olika valmöjligheter. Att skapa sitt personliga räcke är enkelt. I designverktyget får du både se ritningar och en 3D-modell av ditt aluminiumräcke. Vår 3D-generator ger dig en unik möjlighet att se ditt räcke, innan du beställer det. Om du sparar ditt räcke kan du sedan öppna det på en annan dator, surfplatta eller mobil.

Beställ aluminiumräcke i glas via dator, surfplatta eller mobil

Enkelt att montera

Vi har tänkt mycket på att räcket ska vara enkelt att montera. Alla skruvar och andra infästningsdetaljer medföljer. Vi har måttmallar som anger hur stolpen ska placeras i förhållande till de mått man angivit.
Till ditt räcke ingår även filmade monteringsanvisningar. Filmerna är speciellt utformade för ditt räcke och visar de moment du går igenom under din montering.

Underhållsfritt

Om man väljer en överliggare i aluminium, eller avstår från överliggare, så blir räcket i princip underhållsfritt. Det krävs inte mer underhåll än att torka av stolparna ibland. Men beroende på vad du har valt för detaljer hittar du skötselinstruktioner här!

CE-märkt räcke

Vi CE-märker vårt aluminiumräcke vilket innebär att man uppfyller kraven i den europeiska standarden EN 1090-1. Mer information om CE-märkningen.

Efter smak kan du välja mellan normal (till höger) och högre mellanliggare (till vänster).

Teknisk information

Detaljmått

Teknisk detaljinformation

CE-märkta stolpar

Stolparna har testats med infästning ovanpå och utanpå på träunderlag och kan hålla en last på 0,5-1,0 kN/m.

Pulverlackade

Vi erbjuder möjligheten att få Alu Retro pulverlackerade i tre standardfärger: Grå med struktur, svart med struktur & vit med struktur. Du kan utöver ovanstående val välja att lacka ditt aluminiumräcke med stänger i valfri RAL-färg.

Fyrkantiga 50x50 mm

Kvadratiska stolpar och överliggare i aluminium med måtten 50x50 mm.

Ytskikt 20 µm

Våra aluminiumprofiler är anodiserade. Det är samma princip som man använder sig av på masten på en segelbåt, vilket är motståndskraftigt mot väder och vind.

Godstjocklek 2,5 mm

Fyrkantigt mellanliggare

Aluminium mellanliggare, fyrkantig 25x25, pulverlackerad. Godstjocklek 2 mm.

Rektangulärt stänger

Aluminium stänger, rektangulärt 15x25, pulverlackerad. Godstjocklek 1.8 mm

Normal mellanliggare

Normal mellanliggare, utan överliggare: Mellanliggare placeras 75 mm (cc) från stängernas kant (räcke med överliggare) eller 120 mm (cc) från stängernas kant (räcke utan överliggare).

Högre mellanliggare

Högre mellanliggare, med överliggare: Mellanliggare placeras vid stängernas kant. Både varianterna uppfyller byggnormens krav.

Fyrkantiga 50x50 mm

Kvadratiska stolpar och överliggare i aluminium med måtten 50x50 mm.

Ytskikt 20 µm

Våra aluminiumprofiler är anodiserade. Det är samma princip som man använder sig av på masten på en segelbåt, vilket är motståndskraftigt mot väder och vind.

Träöverliggare

Profilerad överliggare i obehandlad ljus ek eller jatoba (hårt träslag med egenskaper och utseende likt teak).

Vinklar

Vid eventuella hörn på räcket girar man träöverliggaren på egen hand. Detta för att försäkra sig om att passformen blir exakt. Både trä och aluminium går bra att såga med en vanlig kap-/geringsåg. I de fall man väljer överliggare i aluminium och hörnet är 90 grader krävs ingen kapning.

Symmetriska sektioner

När du anger dina mått i vår konfigurator anger du alltid kantmåtten på platsen där du ska ha räcket. Vår konfigurator gör sedan de indrag som krävs. För ditt räcke anpassar vi sedan sektionsmåtten så att varje sektion på respektive sida blir lika långa. Vi anpassar alltså räcket efter dina mått och inte tvärtom.

Valbar räckeshöjd

I konfiguratorn väljer du höjden på ditt räcke, 800-1100 mm räknat från golv till räckets överkant. 1100 mm är vad Boverkets normer säger att räcken ska vara på platser med nedfallsrisk högre än 3 meter.

Millimeteranpassat

När du anger dina mått vill vi att du gör det på millimetern. Vi skapar ditt räcke på millimetern för att det ska vara exakt efter platsen där du vill placera det.

Allt medföljer din order

I leveransen från oss medföljer allt du behöver för montering. Förutom stolpar och överliggare ingår även alla skruvar, borrar och bits samt eventuella specialverktyg. Har du en skruvdragare, skiftnyckel, tumstock och ett vattenpass behövs egentligen inget övrigt.

Monteringsfilmer och anvisningar

Filmerna visar olika moment som stöd under din montering. För varje order anpassas våra monteringstips och filmer. Det är alltså inte allmänna beskrivningar utan direkt anpassade efter just din order.

Infästning ovanpå

Foten förankras med 4 skruvar i golvet.

Infästning utanpå

Stolpen förankras med 2 skruvar på sidan, direkt mot förankringsytan.

Valbara infästningshöjder

Om man väljer montering utanpå får man också möjlighet att välja infästningshöjd. Man kan låta stolpen sticka ner 350 mm, 250 mm, 195 mm eller 145 mm. Har man möjlighet är ett större mått att föredra. Infästningshöjden kan komma att påverka antalet sektioner per sida.

Skruv för träinfästning

Väljer du infästning i träunderlag medföljer skruvar för detta ändamål. Skruven är tillverkad av härdat stål och vid utomhusmiljöer även ytbehandlad med Corrseal - Korrosivitetsklass C4. Skruven är försedd med ett frässpår längst stammen och ett på spetsen. Detta innebär ett mycket lågt iskruvningsmoment i hårdare trämaterial samt minimerar sprickbildning.

Skruv för betonginfästning

Väljer du infästning i betongunderlag medföljer skruvar för detta ändamål. Skruven är tillverkad av härdat stål och vid utomhusmiljöer även ytbehandlad med Corrseal - Korrosivitetsklass C4. Godkänd för grundmaterial sprucken betong, osprucken betong & håldäck. 
Även lämplig för massiv tegelsten, håltegelsten, massiv mexitegel samt natursten. Vid infästning i annat material än trä eller betong rekommenderar vi att man tar kontakt med sin lokala järnhandlare.

Överliggare med eller utan vägginfästning

Om räcket utgår från en vägg kan man välja att även fästa överliggaren i vägg. Detta kan ge en något stabilare konstruktion.

Aluminiumdetaljer

Stolpar eller övriga detaljer i aluminium kräver sparsamt med underhåll. Skulle det uppstå fläckar räcker det oftast med ett milt rengöringsmedel, vatten och en mjuk trasa. Använd inte produkter med slipande egenskaper, syror eller alkaliska medel.

Träöverliggare

Ska räcket monteras utomhus rekommenderar vi att rengöra överliggaren och sedan slipa den med finkornigt sandpapper. Behandla överliggaren med em impregnerande produkt så som träolja eller liknande utifrån de förhållanden som råder. Vid montering inomhus krävs endast rengöring och lätt slipning. Behandling med träolja eller liknande kan man göra om man så önskar.

När du bygger ihop ditt räcke ger bruksklassen (A+, A, B eller C) en indikation på var räcket är lämpligt att använda. Klasserna utgår från rådande byggregler och våra egna produkttester, och tar i beaktande de val du gjort gällande räckeshöjd, sektionsbredd, detaljer osv. Du kan se klassen som en rekommendation som hjälper dig att välja rätt!

Klass A+

Ett A+-klassat räcke uppfyller Boverkets krav på räcken vid en fallhöjd på över 3 meter från golvnivå till marknivå, och är därför lämpliga att använda i alla typer av bostadsmiljöer samt offentliga miljöer likt kontor, restauranger och butiker. Våra A+-klassade räcken klarar minst 1 kN/m i linjelast och i de fall räcket har glas är detta ett säkerhetsglas som förhindrar personskador vid en eventuell stöt.

Klass A

Ett A-klassat räcke uppfyller Boverkets krav på räcken vid en fallhöjd på över 3 meter från golvnivå till marknivå, och är därför lämpliga att använda i alla typer av bostadsmiljöer. Våra A-klassade räcken klarar minst 0,5 kN/m i linjelast och i de fall räcket har glas är detta ett säkerhetsglas som förhindrar personskador vid en eventuell stöt.

Klass B

Klass B-räcken är lämpliga att använda i miljöer där nivåskillnaden från golv till mark är 0,5-3 meter. Våra B-klassade räcken klarar minst 0,5 kN/m i linjelast och i de fall räcket har glas är detta ett säkerhetsglas som förhindrar personskador vid en eventuell stöt.

Klass C

C-klassade räcken är lämpliga att använda i markhöjd. I de fall räcket har glas är detta ett säkerhetsglas som förhindrar personskador vid en eventuell stöt. Ett räcke kan även bli C-klassat om Räckesbutiken tillsammans med dig som kund gör en förändring på räcket som frångår vår standard. C-klassat står då för att denna specifika konfiguration inte är testad.

Instruktionsfilmer

Nedan ser du klipp från några av våra monteringsfilmer. När du gjort din beställning får du länkar till filmer som visar hur du sätter upp räcket med de detaljer just du valt. Du hittar även våra vanligaste filmer här

Stäng

Välj leveransland

Priserna för varor du har i kundvagnen kommer att ändra sig om du byter land.

Leverans: