Corners not 90 Side definition Num sides definition Num sections definition Inner corner Outer corner Windbreaker alu number of sections windbreaker alu start left windbreaker alu start offset Windbreaker rf number of sections windbreaker rf start left windbreaker rf start offset BcUk BcA+ BcA BcB BcC rbu_rail_color-nt rbu_rail_color-ral_9005 rbu_rail_color-gris_900_sable rbu_rail_color-ral_9010 rbu_rail_color-ral rbu_rail_extras-nanoglas rbu_rail_extras-nanometal rbu_rail_height-800 rbu_rail_height-900 rbu_rail_height-1000 rbu_rail_height-1100 rbu_variant-glas_handrail rbu_variant-glas_no_handrail rbu_glas_options_clamps-kfzn4050plr rbu_glas_options_clamps-kfzn4545plfk rbu_glas_options_type-gll876gr rbu_glas_options_type-gll876gkl rbu_glas_options_type-gll876gop rbu_glas_options_type-gllvc rbu_placement-rbu_placement_height rbu_placement-side_simple rbu_placement-top_foot glas_handrail-rbu_glas_options_height-lower glas_handrail-rbu_rail_start-pole_standalone glas_handrail-rbu_rail_start-pole_wall_mount glas_handrail-rbu_rail_start-wall_mount_roof glas_handrail-rbu_rail_start-wall_mount glas_no_handrail-rbu_glas_options_height-higher glas_no_handrail-rbu_rail_start-pole_standalone glas_no_handrail-rbu_rail_start-wall_mount_roof glas_no_handrail-rbu_rail_start-wall_mount rbu_rail_handle-olalu5050 rbu_rail_handle-olekprf2 rbu_rail_handle-oljaprf1 rbu_rail_handle-oljaprf2 glas_handrail-rbu_rail_ending-pole_standalone glas_handrail-rbu_rail_ending-pole_wall_mount glas_handrail-rbu_rail_ending-wall_mount glas_handrail-rbu_rail_ending-wall_mount_roof glas_no_handrail-rbu_rail_ending-pole_standalone glas_no_handrail-rbu_rail_ending-pole_wall_mount glas_no_handrail-rbu_rail_ending-wall_mount glas_no_handrail-rbu_rail_ending-wall_mount_roof glas_handrail-rbu_glas_options_height-normal glas_no_handrail-rbu_glas_options_height-normal rbu_glas_options_clamps-kfrf4050plr rbu_glas_options_clamps-kfrf4545plfk rbu_placement-rbu_placement_height-350 rbu_placement-rbu_placement_height-250 rbu_placement-rbu_placement_height-195 rbu_placement-rbu_placement_height-145 rbu_windbreaker-0 rbu_windbreaker-1600 rbu_windbreaker-1800
bent-arrow-double-right bent-arrow-left bent-arrow-right

Designa ditt aluminiumräcke

Börja med att ange dina mått! Därefter ser du hur priset påverkas för varje val du gör!

Så här beställer du!

Möjliga val

Ditt pris visas när du angivit mått

Produktionstid & hur dina val påverkar priset

?

Glas, Överliggare ?

Glas, Överliggare ?

Lamellglas 8,76 mm, klart ?

Fler alternativ


Normalhöjd ?

Zink, lackat, 45x45 mm fyrkantigt ?

Montering utanpå ?


Nedfallsskydd?

Underlag?


Välj höjd som önskas för infästning

Natureloxerad (silver) ?

Fyrkantig Aluminium, 50x50 mm ?

Fristående stolpe ?

Fristående stolpe ?

1100 mm ?

Anslutet ?

Nej ?

När du angivit dina mått kan du göra inställningar för vindskyddens placering.

?

Stäng

Hjälpinformation

Här visas hjälpinformation relaterat till det val du gör.

Variant

Med överliggare

Om man ska belasta räcket eller använda det som stöd ska man välja med överliggare.

Utan överliggare

Ska räcket inte belastas och mer användas som avskärmning eller hinder, föredras alternativet utan överliggare.

Glastyp

Samtliga av våra glas uppfyller Boverkets normer för glasräcken.

Lamellglas 8,76mm

Laminerat glas består av två glasskivor med en plastfilm emellan. I detta fall är glasskivorna vardera 4 mm tjocka och plasten 0,76 mm tjock. Fördelen med laminerat glas är att glaset inte delar på sig vid skada, utan fortfarande håller ihop.

Härdat lamellglas 8,76mm

Två härdade glasskivor, med plastfilm mellan, för miljöer där glaset kommer utsättas för repeterade yttre påfrestningar. Precis som vanligt lamellglas är glasskivorna 4 mm tjocka och plasten 0,76 mm.

Laminerat glas brukar gå under beteckningen säkerhetsglas och är den typ som används i t.ex. vindrutor på bilar.

Klart glas

I klart laminerat glas är plastfilmen mellan glasen klar och glaset blir helt genomskinligt.

Opalglas

I opalglas blir filmen mellan glasen vitaktig. Detta gör att man inte tydligt ser genom, vilket ger insynsskydd. Opal kallas ibland även för frostat.

Grått glas

Vårt gråa glas är gråfärgade glasskivor med klar plastfilm mellan. Glaset får en tonad känsla och ger visst insynsskydd.

Glashöjd

Glaset till räcket kan fås i olika höjder. Vilka höjder som är tillgängliga beror på de val du gjort tidigare.

Normalhöjd

Vi räknar med att glaset ska ha en standardhöjd. Vi låter glaset börja 45 mm ovanför golv.

Fullhöjd

Om man valt räcke utan överliggare, kan man välja att låta glaset sticka upp 50 mm ovanför räckets höjd. Vi låter glaset börja 45 mm ovanför golv.

Lägre

Om man valt räcke med överliggare, kan man välja ett lägre glas. Vi låter glaset börja 45 mm ovanför golv. I ovankanten minskar vi höjden så att öppningen mellan överliggare och glas blir 230 mm. Detta mått håller sig då inom normer för mellanrum, så att man inte kan fastna.

Klämfästen

Klämfästen i rostfritt

Våra rostfria klämfästen är av graden AIS 316, vilket innebär att de är syrafast rostfritt stål och kan användas i utomhusmiljöer. De kan även användas inomhus.

Klämfästen i zink

Våra klämfästen i zink pulverlackas och kan användas både utomhus och inomhus.

Infästning

Räcket kan placeras antingen monterat utanpå (på sidan), eller ovanpå med fot.

Vilket alternativ man bör välja är unikt för varje situation. Många gånger kan båda alternativen fungera lika bra.

Montering utanpå är ett något stabilare alternativ och tar inte upp yta. Montering ovanpå kan vara något enklare. Om räcket inte ska belastas, i någon större utsträckning, blir valet en smaksak.

Oavsett infästningsval är det viktigt att tänka på att skruvarna som används vid montering har bra underlag att dra i.

Specifikation på hålavstånd etc. hittar man i våra måttmallar: Mall: Ovanpå med fot (pdf) - Mall: Utanpå (pdf)

Infästningshöjd

Om man väljer montering utanpå får man också möjlighet att välja infästningshöjd. Man kan antingen låta stolpen sticka ner 350 mm, 250 mm, 195 mm eller 145 mm. Har man möjlighet är ett större mått att föredra.

Nedfallsskydd

En extra säkerhet för ditt glas när räcket är monterat i vindutsatta områden eller när människor kan vistas under räcket.

Färg

Förutom att leverera räcket natureloxerat (silver, ej lackerad) erbjuder vi möjligheten att få räcket pulverlackerat i tre standardfärger:

  • Grå med struktur
  • Svart
  • Vit

Önskar ni att lacka räcket i en specifik RAL-färg rekommenderar vi vår produkt Alu Color

Färg på datorns skärm

Bilderna som visas för våra standardfärger kan avvika från verkligheten på grund av bildskärmens inställningar.

Om man väljer en överliggare i aluminium levereras denna i samma färg som stolparna.

Överliggare

Här väljer du vilket material som överliggaren ska vara av.

Träöverliggare

  • Ek är att föredra inomhus, men fungerar även utomhus.
  • Teak/Jatoba/Sipo används med fördel utomhus.

Ek-överliggaren levereras obehandlad. Man kan själv olja in den om så önskas.

Att tänka på:

Vid eventuella hörn gerar man överliggaren på egen hand. Detta för att försäkra sig att passformen blir exakt. Både trä och aluminium går bra att såga med en vanlig kap/gersåg.

I de fall man väljer överliggare i aluminium och hörnet är 90 grader krävs ingen kapning.

Början

Räcket kan börja fristående eller på olika sätt fästas i en vägg. Det är alltid sida 1 som är början. Om man endast har en sida har det ingen betydelse om det är högra eller vänstra delen som är början.

Infästning i vägg

Om man väljer att fästa överliggaren i väggen kan man få en något stabilare räckeskonstruktion.

Infästning i vägg vid snedtak

I det fall räcket ska anslutas mot ett snedtak kommer vi tillverka ett glas med avkapat hörn som följer takets linje och monteras med klämfästen i väggen. Sista sektionen på räcket kommer anpassas. Det är viktigt att man anger korrekt vinkel för taklutningen. Det är inte möjligt att välja anslutning vid snedtak om man endast har en sektion på räcket.

Genom att ange ytterväggshöjden (A) och frigångsmåttet (C) räknar vi ut den takvinkel som bör gälla i ditt fall. Är vinkeln känd räcker det att ange denna tillsammans med ytterväggposhöjden (A).

Tänk på att om du senare ändrar räckets höjd kan möjligheterna att beställa infästning vid snedtak ändra sig.

Avslut

Räcket kan avslutas fristående eller på olika sätt fästas i en vägg. Det är alltid sista sidan (den med högst sidnummer) som är avslut. Om man endast har en sida har det ingen betydelse om det är högra eller vänstra delen som är avslut.

Infästning i vägg

Om man väljer att fästa överliggaren i väggen kan man få en något stabilare räckeskonstruktion.

Infästning i vägg vid snedtak

I det fall räcket ska anslutas mot ett snedtak kommer vi tillverka ett glas med avkapat hörn som följer takets linje och monteras med klämfästen i väggen. Sista sektionen på räcket kommer att anpassas. Det är viktigt att man anger korrekt vinkel för taklutningen. Det är inte möjligt att välja anslutning vid snedtak om man endast har en sektion på räcket.

Genom att ange ytterväggshöjden (A) och frigångsmåttet (C) räknar vi ut den takvinkel som bör gälla i ditt fall. Är vinkeln känd räcker det att ange denna tillsammans med ytterväggshöjden (A).

Tänk på att om du senare ändrar räckets höjd kan möjligheterna att beställa infästning vid snedtak ändra sig.

Räckeshöjd

Som standard räknar vi med att räckena ska vara 1100 mm höga.

Räckets höjd räknas från golv till räckets överkant. Vid montering utanpå kan därmed själva räckeskonstruktionen vara högre.

Boverkets regler kring räckets höjd

Boverkets normer föreskriver att räckets höjd ska vara 1100 mm när det ska monteras på platser med nedfallsrisk och höjden mellan golv och golv är 3 meter eller mer. 1100 mm gäller också för balkonger och trapplan utanför bostaden.

I övriga fall kan man välja ett lägre räcke.

Ett räcke lägre än 1100 kan inte bli A-klassat enligt våra definitioner. Du kan läsa mer om våra bruksklasser här.

Vindskydd

Välj om vindskyddet ska vara 1600 eller 1800 mm högt. Vindskyddets höjd räknas från underlaget till glasskivans överkant. Vid montering utanpå kan alltså själva vindskyddets konstruktion vara högre. Glaset är 8.76 mm härdat laminerat. Det börjar 45 mm ovanför golvet och slutar vid samma höjd som stolparna.

Välj de sidor som ska ha vindskydd:

Välj på vilka sidor av ditt räcke vindskyddet ska placeras. En ny sida börjar när räcket ändrar riktning.

Illustrationen ovan visar ett räcke med sex sidor.

Antal vindskyddssektioner:

Välj hur många vindskyddssektioner du vill ha på den valda sidan. I rullgardinsmenyn visas det maximala antalet vindskyddssektioner som får plats på sidan, baserat på det mått du fyllt i. Eftersom vindskyddssektionerna har ett fast cc-mått på 800 mm kan det i vissa fall behövas en eller flera sektioner glasräcke också för att fylla hela sidolängden.

Endast vindskydd

 

Kombinerat med glasräcke

 

Placering av vindskyddet:

Välj var vindskyddssektionerna ska börja på den valda sidan. Beroende på hur många sidor ditt räcke har, kan du välja att placera vindskyddsektionerna i början av räcket, mot sida 1, 2, 3, osv eller vid räckets slut.
Om du vill att vindskyddet ska börja en bit in på sidan klickar du i rutan under "justera placeringen av vindskyddet". Här anger du avståndet i mm från höger eller vänster kant av varje sida. OBS! Minsta avståndet, mätt från kanten till mitten (cc) av vindskyddsstolpen, är 450 mm.

 

Tillbehör

Komplettera din beställning med något av våra tillbehör, välj ett eller flera att lägga till i din order. Mängden anpassas efter beräknad åtgång till din order. Tillbehören krävs inte för montering.

 
Stäng

Specifikation

Aluminiumräcke


- --- kr
Priset inkluderar moms & frakt
Vi erbjuder ett flertal delbetalningsalternativ

Variant:
Glas, Överliggare
Glastyp:
Lamellglas 8,76 mm, klart
Glashöjd:
Normalhöjd
Klämfästen:
Zink, lackat, 45x45 mm fyrkantigt
Infästning:
Montering utanpå
Infästningshöjd:
250 mm
Nedfallsskydd:
Nej
Underlag:
Trä
Färg:
Natureloxerad (silver)
Överliggare:
Fyrkantig Aluminium, 50x50 mm
Början:
Fristående stolpe
Avslut:
Fristående stolpe
Räckeshöjd:
1100 mm
Tillbehör:
Stäng

Ritningar & dokument

Här visas en, eller två, bilder på hur ditt räcke kan monteras när mått & konstruktion angivits.

  • PDF-dokument visas när mått & konstruktion angivits.
Stäng

Bruksklass

Det här räcket, med aktuella val av detaljer, räckeshöjd, bredd på sektioner mm, tillhör Bruksklass ?.

När du angivit mått på räcket visas aktuellt bruksklass.

Klass okänd

Okänd bruksklass

Bruksklasserna ger dig en indikation på var räcket är lämpligt att använda. Ikonen visar vilken klass räcket tillhör och uppdateras efterhand som du gör dina val av design och detaljer.


Våra bruksklasser

Klass A+

Ett A+-klassat räcke uppfyller Boverkets krav på räcken vid en fallhöjd på över 3 meter från golvnivå till marknivå, och är därför lämpliga att använda i alla typer av bostadsmiljöer samt offentliga miljöer likt kontor, restauranger och butiker. Våra A+-klassade räcken klarar minst 1 kN/m i linjelast och i de fall räcket har glas är detta ett säkerhetsglas som förhindrar personskador vid en eventuell stöt.

Klass A

Ett A-klassat räcke uppfyller Boverkets krav på räcken vid en fallhöjd på över 3 meter från golvnivå till marknivå, och är därför lämpliga att använda i alla typer av bostadsmiljöer. Våra A-klassade räcken klarar minst 0,5 kN/m i linjelast och i de fall räcket har glas är detta ett säkerhetsglas som förhindrar personskador vid en eventuell stöt.

Klass B

Klass B-räcken är lämpliga att använda i miljöer där nivåskillnaden från golv till mark är 0,5-3 meter. Våra B-klassade räcken klarar minst 0,5 kN/m i linjelast och i de fall räcket har glas är detta ett säkerhetsglas som förhindrar personskador vid en eventuell stöt.

Klass C

C-klassade räcken är lämpliga att använda i markhöjd. I de fall räcket har glas är detta ett säkerhetsglas som förhindrar personskador vid en eventuell stöt.

Stäng

Skicka som offert

Ange dina uppgifter så skickar vi den här produkten som en offert till dig via e-post.

Offert på flera produkter?

Du kan få en offert innehållande flera produkter genom att lägga produkterna, en och en, i kundvagnen och sedan skapa din offert från kassan!

Stäng

Spara eller hämta


Ange din e-postadress ovan

Med den här funktionen kan du spara de mått och val du angivit för att hämta dem senare.

Informationen kan hämtas från såväl dator som surfplatta eller mobiltelefon.


Vi lägger dina varor i kundvagnen...

Strax färdigt...

- --- kr