Alu Color Alu Classic Alu Modern Alu Retro Alu Flex ST Breeze ST Flow ST Prime ST Wire ST Wire & ST Breeze
Leverans
  • Fri frakt
  • Måttanpassat för dig
  • Personlig köpresa
0 kr
inkl. moms & frakt
Du har inte lagt något i kundvagnen, ännu!
Klicka på produkter i menyn för att se vårt utbud
Vi erbjuder:
  • Hög kvalitet
  • Hög tillgänglighet
  • Kort produktionstid
  • Produkter som tillverkas efter dina mått
  • Helt fraktfri leverans

Vilken typ av glas ska man ha i glasräcke?

Många frågor som vi får berör på olika sätt glasen i våra räcken. Vi tänkte här gå igenom en del frågor kring glas och vad man ska tänka på.

Laminerat glas, säkerhetsglas

Vi använder laminerat glas i alla våra räckesprodukter. Detta är också godkänt enligt Boverket för att man ska undvika skärsår om glaset går sönder. Det laminerade glaset har många fördelar jämfört med de andra alternativen och varianterna. Vårt glas är 8,76 mm tjockt och består av två glasskivor på vardera 4 mm och plastfilm mellan som är 0,76 mm tjock.

Plastfilmen mellan glasen gör att glasskivan som helhet inte går sönder när det utsätts för stöt. Den kommer fortfarande hålla ihop och man riskerar inte att trilla igenom glaset, eller att det blir ett ”hål” i räcket.

I filmen nedan kan man se ett så kallat ”dängtest” som utförs på en laminerad glasskiva.

Härdat och laminerat glas

Vi använder härdat och laminerat glas i vårt stolpfria räcke. Detta betyder att glasskivorna har genomgått en härdningsprocess innan de lamineras ihop. Härdningen gör glaset upp till fem gånger starkare och tåligare mot stötar. I vårt stolpfria räcke är glaset 12,76 mm tjockt. Det är alltså två 6 mm glasskivor och 0.76 mm plastfilm. Att vi väljer att utöver lamineringen även härda dem beror på att glaset i sig är bärande i räckeskonstruktionen.

Härdat och laminerat glas i vanliga glasräcken

Ibland får vi frågor kring att leverera härdat och laminerat glas även till vårt rostfria räcke och vårt aluminiumräcke. Vi har valt att inte ha härdat och laminerat glas i vårt sortiment för dessa räcken då vi helt enkelt inte anser att det behövs. Det laminerade glaset uppfyller mer än väl de krav Boverket ställer på glas i boendemiljö och blir betydligt billigare än motsvarande härdat och laminerat glas. I speciella fall kan vi leverera härdat och laminerat glas, men förutom prisskillnaden förlänger det också leveranstiderna avsevärt.

Även om härdat glas är starkare och tåligare mot stötar, mitt på glasets yta, är det betydligt känsligare mot stötar i sidan. En sådan mindre stöt kan få hela glasskivan att krackelera i 1000-tals små glasbitar. Om man skulle råka få båda glasskivorna krackelerade i en härdad och laminerad glasskiva så minskar bärigheten drastiskt för denna skiva, faktiskt så till den grad att man inte behöver mycket kraft för att trycka ut hela skivan.

Plexiglas

En vanlig missuppfattning kring glasräcken är att glas är farligt, framförallt för barn. Om man använder ett laminerat glas så är risken för skärskador om glaset går sönder minimal. Det som ofta dyker upp i denna diskussion är önskemål om att använda olika former av plexiglas.

Plexiglas är inte glas, utan plast. Till skillnad från glas är plexi mjukare, böjligt och medgörligt på ett annat sätt än vad glas är. Just att materialet är mjukare gör det mer känsligt mot påverkan och enkla moment som rengöring och avtorkning leder ofta till att skivorna på kort tid blir repiga. Detta ger i slutändan en matt yta istället för den blanka glasytan.

Vi rekommenderar alltså alltid att man ska använda riktigt glas i glasräcken för att få en beständig och hållbar produkt.

Stäng

Välj leveransland

Priserna för varor du har i kundvagnen kommer att ändra sig om du byter land.

Leverans: