Alu Color Alu Classic Alu Modern Alu Retro Alu Flex ST Breeze ST Flow ST Prime ST Wire ST Wire & ST Breeze
Leverans
  • Fri frakt
  • Måttanpassat för dig
  • Personlig köpresa
0 kr
inkl. moms & frakt
Du har inte lagt något i kundvagnen, ännu!
Klicka på produkter i menyn för att se vårt utbud
Vi erbjuder:
  • Hög kvalitet
  • Hög tillgänglighet
  • Kort produktionstid
  • Produkter som tillverkas efter dina mått
  • Helt fraktfri leverans

SE-3 SE-5 SE-10 CE

Alu Color – Välj bland över 200 färger

Montering

I stora delar av Skåne, Halland samt hela Stockholm & Göteborg med omnejd erbjuder vi montering.

Designa ditt unika glasräcke i valfri färg. Lackade stolpar och färgat glas!

Vill du matcha färgen på dina dörrar eller fönsterkarmar? Eller du kanske vill ha ett unikt glasräcke som ger rummet den där definitiva färgklicken? Vill du ha ett glasräcke som matchar företagets färger? Då är Alu Color det rätta valet för dig!
Vi erbjuder ett sällsynt tillfälle att skapa en så pass komplex produkt helt efter dina särskilda krav på estetik.

Färgerna skapar helheten

Alla är på jakt efter helhetskänslan när vi inreder och bygger om. Tapeten ska matcha kudden, kudden ska matcha tavlan och ramen ska följa den moderna stilen. Med Alu Color har du chansen att även matcha glasräcket, rumsavdelaren som släpper in ljuset och bevarar den öppna känslan.

Variationsmöjligheter i färg och form

Förutom de grundläggande möjligheterna rörande montering och utformning erbjuder Alu Color chansen att skapa ett personligt glasräcke. Möjligheterna är oändliga i vårt unika designverktyg.

Färgstarka kombinationer

Utifrån RAL-systemet kan du välja vilken färg du önskar, ett brett spektrum där det finns något för alla. Välj att designa hela räcket i samma färg, eller välj en färg till stolparna, en till glasen, ytterligare en till överliggaren och en sista färg på klämfästena.

Glasräcke med färgade stolpar och glas (3D-illustration)

Designverktyg, lek dig fram

I vårt designverktyg anpassar du själv ditt glasräcke efter dina mått och designar det utifrån din personliga smak och behov. Att skapa sitt personliga räcke är enkelt. I designverktyget får du både se ritningar och en 3D-modell av ditt färgade glasräcke. Vår 3D-generator ger dig en unik möjlighet att se ditt räcke innan du beställer det.

Underhållsfritt

Om man väljer en överliggare i aluminium, eller avstår från överliggare, så blir räcket i princip underhållsfritt. Det krävs inte mer underhåll än att putsa glas och eventuellt torka av stolparna ibland. Det är ungefär likvärdigt med normalt underhåll av fönster på ett hus. Men beroende på vad du har valt för detaljer hittar du skötselinstruktioner här!

Enkelt att montera

Vi har försökt tänka mycket på att räcket ska vara enkelt att montera. Alla skruvar och andra infästningsdetaljer medföljer. Våra måttmallar anger hur stolpen ska placeras i förhållande till de mått man angivit.
Till ditt räcke ingår även filmade monteringsanvisningar. Filmerna är speciellt utformade för ditt räcke och visar de moment du går igenom under din montering.

Säkert glas och kvalitetssäkrade konstruktioner

Alu Color är i huvudsak en produkt med unika estetiska och designmässiga egenskaper. Trots detta är glasräcken en produkt med höga krav på säkerhet och funktion. Vi följer de krav som boverket har och levererar alltid våra räcken med laminerat säkerhetsglas. För repeterade yttre påfrestningar erbjuder vi ett härdat och laminerat glas.

CE-märkt räcke

Vi CE-märker vårt aluminiumräcke vilket innebär att man uppfyller kraven i den europeiska standarden EN 1090-1. Mer information om CE-märkningen.

Färgstarkt

Inspiration

Bilder från våra kunder i olika miljöer och med olika designval.

Teknisk information

Det här behöver du veta om AluColor

Olika färg på glasen från olika sidor

Din valda RAL-färg matchas med en färgkod från glasleverantören. Eftersom färgen tas fram genom att kombinera upp till fyra plastfilmer i olika grundfärger kan färgen på glasen komma att uppfattas lite olika beroende på vilken sida man ser dem ifrån. Därför märker vi glasen utifrån vilka sidor som är likadana. Montera de märkta sidorna åt samma håll.

Genomskinligheten påverkas av färgvalet

Glasets genomskinlighet påverkas av vilken färg du väljer. En ljusare RAL-färg gör glaset genomskinligare än om du väljer en mörk färg. 
Undantaget är om du väljer en vit RAL-färg, då har glaset en ”frostad” folie.

Samma färg på varje detalj

Vi lackar alla detaljer i de färger du beställer. Några detaljer är i plast och lackas inte på samma sätt som aluminiumdelarna. Därför kan de i vissa fall uppfattas som något mattare eller blankare.

Teknisk detaljinformation

Stolpar

Stolparna pulverlackas i den RAL-färg du väljer. Tänk på att det kan uppstå färgskillnader mellan bilden på skärmen och verkligheten.

Klämfäste

Klämfästena pulverlackas i den RAL-färg du väljer. Tänk på att det kan uppstå färgskillnader mellan bilden på skärmen och verkligheten.

Glas

Utifrån den RAL-färg du väljer räknas en färg ut för glaset som är så nära vald RAL-färg som möjligt. En kombination av plastfilmer skapar den färg du väljer. Värdena baseras på transmittans och 10 graders observationsvinkel med ljuskälla D65. Den uppfattade färgen kan variera.

Överliggare

Överliggarna pulverlackas i den RAL-färg du väljer. Tänk på att det kan uppstå färgskillnader mellan bilden på skärmen och verkligheten.

CE-märkta stolpar

Stolparna har testats med infästning ovanpå och utanpå på träunderlag och kan hålla en last på 0,5-1,0 kN/m.

Fyrkantiga 50x50 mm

Kvadratiska stolpar och överliggare i aluminium med måtten 50x50 mm.

Ytskikt 20 µ

Våra aluminiumprofiler är anodiserade. Det är samma princip som man använder sig av på masten på en segelbåt, vilket är motståndskraftigt mot väder och vind.

Godstjocklek 2,5 mm

Fyrkantiga 50x50 mm

Kvadratiska stolpar och överliggare i aluminium med måtten 50x50 mm.

Ytskikt 20 µ

Våra aluminiumprofiler är anodiserade. Det är samma princip som man använder sig av på masten på en segelbåt, vilket är motståndskraftigt mot väder och vind.

Träöverliggare

Profilerad överliggare i obehandlad ljus ek eller jatoba (hårt träslag med egenskaper och utseende likt teak).

Vinklar

Vid eventuella hörn på räcket girar man träöverliggaren på egen hand. Detta för att försäkra sig om att passformen blir exakt. Både trä och aluminium går bra att såga med en vanlig kap-/geringsåg. I de fall man väljer överliggare i aluminium och hörnet är 90 grader krävs ingen kapning.

8,76-9,52 mm lamellglas

Två 4 millimeters glasskivor med en plastfilm mellan. Om glaset skulle gå sönder sitter det, tack vare plastfilmen, fortfarande ihop som en del. Kommer med slipade och polerade kanter. Antalet platsfilmer som behövs för att skapa din färg avgör tjockleken på glasen.

8,76-9,52 mm härdat lamellglas

Samma uppbyggnad som vårt vanliga lamellglas, men med två härdade glasskivor istället. Detta glas rekommenderar vi för miljöer där räcket kan komma att utsättas för upprepade yttre påfrestningar. Kommer med slipade och polerade kanter. Antalet platsfilmer som behövs för att skapa din färg avgör tjockleken på glasen.

Fyrkantiga eller rundade

När du designar ditt räcke väljer du själv om du vill har fyrkantiga eller rundade klämfästen.

Lackade aluminiumdetaljer

Stolpar eller övriga detaljer i aluminium kräver sparsamt med underhåll. Skulle det uppstå fläckar räcker det oftast med ett milt rengöringsmedel, vatten och en mjuk trasa. Använd inte produkter med slipande egenskaper, syror eller alkaliska medel. Undvik hårda stötar med vassa detaljer då lacken kan skadas varpå fukt kan tränga in under lacken.

Glas

Rengör glasytorna med putsmedel för fönster och speglar tillsammans med mjuk trasa. Vid svårare fläckar kan rödsprit användas. Rengör därefter med putsmedel för fönster och speglar igen. Använd inte medel med slipande effekt på glas.

Träöverliggare

Ska räcket monteras utomhus rekommenderar vi att rengöra överliggaren och sedan slipa den med finkornigt sandpapper. Behandla överliggaren med em impregnerande produkt så som träolja eller liknande utifrån de förhållanden som råder. Vid montering inomhus krävs endast rengöring och lätt slipning. Behandling med träolja eller liknande kan man göra om man så önskar. All ek innehåller garvsyra i varierande mängd, beroende på virkets fuktighetsgrad. Detta för att garvsyran motverkar förruttnelse i träet. När din ek-överliggare eller ledstång för första gången utsätts för väta i utomhusklimat så utsöndras garvsyra, vilket kan orsaka missfärgningar på underlaget. Därför rekommenderar vi att träet med fördel kan oljas in, alternativt strykas med oxalsyra vid montering för att mildra utsöndringen av syran. Oxalsyran kan även användas för rengöring av missfärgningar på underlaget. Rådgör med din färghandlare innan användning av oxalsyra. För att träet ska hålla sig snyggt rekommenderar vi även att olja in träet någon gång om året.

Symmetriska sektioner

När du anger dina mått i vår konfigurator anger du alltid kantmåtten på platsen där du ska ha räcket. Vår konfigurator gör sedan de indrag som krävs. För ditt räcke anpassar vi sedan sektionsmåtten så att varje sektion på respektive sida blir lika långa. Vi anpassar alltså räcket efter dina mått och inte tvärtom.

Valbar räckeshöjd

I konfiguratorn väljer du höjden på ditt räcke, 800-1100 mm räknat från golv till räckets överkant. 1100 mm är vad Boverkets normer säger att räcken ska vara på platser med nedfallsrisk högre än 3 meter.

Millimeteranpassat

När du anger dina mått vill vi att du gör det på millimetern. Vi skapar ditt räcke på millimetern för att det ska vara exakt efter platsen där du vill placera det.

Allt medföljer din order

I leveransen från oss medföljer allt du behöver för montering. Förutom stolpar, glas och överliggare ingår även alla skruvar, borrar och bits samt eventuella specialverktyg. Har du en skruvdragare, skiftnyckel, tumstock och ett vattenpass behövs egentligen inget övrigt.

Monteringsfilmer och anvisningar

Filmerna visar olika moment som stöd under din montering. För varje order anpassas våra monteringstips och filmer. Det är alltså inte allmänna beskrivningar utan direkt anpassade efter just din order.

Infästning ovanpå

Foten förankras med 4 skruvar i golvet.

Infästning utanpå

Stolpen förankras med 2 skruvar på sidan, direkt mot förankringsytan.

Valbara infästningshöjder

Om man väljer montering utanpå får man också möjlighet att välja infästningshöjd. Man kan låta stolpen sticka ner 350 mm, 250 mm, 195 mm eller 145 mm. Har man möjlighet är ett större mått att föredra. Infästningshöjden kan komma att påverka antalet sektioner per sida.

Skruv för träinfästning

Väljer du infästning i träunderlag medföljer skruvar för detta ändamål. Skruven är tillverkad av härdat stål och vid utomhusmiljöer även ytbehandlad med Corrseal - Korrosivitetsklass C4. Skruven är försedd med ett frässpår längst stammen och ett på spetsen. Detta innebär ett mycket lågt inskruvningsmoment i hårdare trämaterial samt minimerar sprickbildning.

Skruv för betonginfästning

Väljer du infästning i betongunderlag medföljer skruvar för detta ändamål. Skruven är tillverkad av härdat stål och vid utomhusmiljöer även ytbehandlad med Corrseal - Korrosivitetsklass C4. 
Godkänd för grundmaterial sprucken betong, osprucken betong & håldäck. 
Även lämplig för massiv tegelsten, håltegelsten, massiv mexitegel samt natursten.

Överliggare med eller utan vägginfästning

Om räcket utgår från en vägg kan man välja att även fästa överliggaren i vägg. Detta kan ge en något stabilare konstruktion.

När du bygger ihop ditt räcke ger bruksklassen (A+, A, B eller C) en indikation på var räcket är lämpligt att använda. Klasserna utgår från rådande byggregler och våra egna produkttester, och tar i beaktande de val du gjort gällande räckeshöjd, sektionsbredd, detaljer osv. Du kan se klassen som en rekommendation som hjälper dig att välja rätt!

Klass A+

Ett A+-klassat räcke uppfyller Boverkets krav på räcken vid en fallhöjd på över 3 meter från golvnivå till marknivå, och är därför lämpliga att använda i alla typer av bostadsmiljöer samt offentliga miljöer likt kontor, restauranger och butiker. Våra A+-klassade räcken klarar minst 1 kN/m i linjelast och i de fall räcket har glas är detta ett säkerhetsglas som förhindrar personskador vid en eventuell stöt.

Klass A

Ett A-klassat räcke uppfyller Boverkets krav på räcken vid en fallhöjd på över 3 meter från golvnivå till marknivå, och är därför lämpliga att använda i alla typer av bostadsmiljöer. Våra A-klassade räcken klarar minst 0,5 kN/m i linjelast och i de fall räcket har glas är detta ett säkerhetsglas som förhindrar personskador vid en eventuell stöt.

Klass B

Klass B-räcken är lämpliga att använda i miljöer där nivåskillnaden från golv till mark är 0,5-3 meter. Våra B-klassade räcken klarar minst 0,5 kN/m i linjelast och i de fall räcket har glas är detta ett säkerhetsglas som förhindrar personskador vid en eventuell stöt.

Klass C

C-klassade räcken är lämpliga att använda i markhöjd. I de fall räcket har glas är detta ett säkerhetsglas som förhindrar personskador vid en eventuell stöt. Ett räcke kan även bli C-klassat om Räckesbutiken tillsammans med dig som kund gör en förändring på räcket som frångår vår standard. C-klassat står då för att denna specifika konfiguration inte är testad.

Instruktionsfilmer

Nedan ser du klipp från några av våra monteringsfilmer. När du gjort din beställning får du länkar till filmer som visar hur du sätter upp räcket med de detaljer just du valt. Du hittar även våra vanligaste filmer här

Stäng

Välj leveransland

Priserna för varor du har i kundvagnen kommer att ändra sig om du byter land.

Leverans: