Alu Color Alu Classic Alu Modern Alu Retro Alu Flex ST Breeze ST Flow ST Prime ST Wire ST Wire & ST Breeze
Leverans
  • Fri frakt
  • Måttanpassat för dig
  • Personlig köpresa
0 kr
inkl. moms & frakt
Du har inte lagt något i kundvagnen, ännu!
Klicka på produkter i menyn för att se vårt utbud
Vi erbjuder:
  • Hög kvalitet
  • Hög tillgänglighet
  • Kort produktionstid
  • Produkter som tillverkas efter dina mått
  • Helt fraktfri leverans

SE-3 SE-5 SE-10 CE

Vajerräcke till trappa

Personlig räckesrådgivning

En möjlighet för dig att tillsammans med en av våra räckesexperter gå igenom hur ni ska gå från idé till färdigt räcke.

Ett nätt och luftigt vajerräcke till trappa

Ett vajerräcke i rostfritt stål som skapar en marin och luftig känsla, och som fungerar från botten av trappan hela vägen upp till översta trappsteg. Du får ett trappräcke som är stabilt, men ändå så nätt att det smälter in i alla miljöer – både inomhus och utomhus.

Rostfritt vajerräcke med variationsmöjligheter

Vajern är en tvinnad stålvajer i syrafast rostfritt stål med en diameter på 4 mm. Den fästs vid de yttre stolparna och löper genom öglor däremellan. Stolparna placeras på det översta trappsteget och det nedersta trappsteget.

Du kan välja höjd på ditt vajerräcke samt hur många vajrar du vill att ditt räcke ska bestå av. Vill du ha det glest och luftigt väljer du färre vajrar, och vill du ha de tätare så väljer du fler.

Du kan även välja om du vill att din överliggare ska vara i rostfritt stål eller trä (ek eller jatoba). Du gör alla dina design och materialval direkt i designverktyget tillsammans med dina mått.

Montering

För att ditt nya vajerräcke till trappa ska vara så enkelt som möjligt att montera skickar vi med allt du behöver i form av öglor, skruvar, bits mm. Räcket har rostfria stolpar med fot som fästs ovanpå underlaget. I måttmallarna längre ner på sidan finner du information om hur stolparna ska placeras i hörn och vid avslut.

När du beställt ditt räcke får du även monteringstips i både text och film, som beskriver alla moment du går igenom när du sätter upp räcket.

Enkelt att anpassa och beställa i vårt designverktyg

I verktyget för design och beställning fyller du i dina mått och väljer detaljer utifrån eget tycke och smak. Du får se ditt vajerräcke både i 3D och som ritning, så att du kan känna dig helt trygg med hur det kommer bli innan du beställer. Sparar du räcket kan du när som helst logga in igen och justera mått eller detaljval. Du kan också få offerten skickad till din mailadress, så att du enkelt kan jämföra olika räcken eller diskutera inom familjen.

Beställ rostfritt glasräcke online - via dator, surfplatta eller mobil

Designverktyget är lätt att använda både på dator, surfplatta och mobil.

Underhåll

Om du ska montera ditt rostfria räcke utomhus behöver du vara medveten om att det kräver ett visst underhåll, annars kan det faktiskt (trots sitt namn) rosta. Rostfria räcken behöver rengöras med jämna mellanrum, och oftare om du bor nära havet. Det är ingen avancerad procedur, men vill du ha ett räcke som är näst intill underhållsfritt rekommenderar vi något av våra räcken med aluminiumstolpar: Alu Classic eller Alu Modern.

CE-märkt räcke

Våra rostfria räcken är CE-märkta enligt EN 1090-1. Mer information om CE-märkningen.

Ta med dig vår produktkatalog offline

Inspiration

Bilder från våra kunder i olika miljöer och med olika designval.

Teknisk information

Teknisk detaljinformation

CE-märkta stolpar

Stolparna har testats med infästning ovanpå träunderlag och kan hålla en last på 0,5-1,0 kN/m.

Runda profiler Ø 42 mm

Runda stolpar i rostfritt stål med en diameter på 42 mm. För inomhus: AISI 304 och för utomhusbruk: AISI 316.

Rostfritt stål AISI 304/316

Om ditt vajerräcke monteras inomhus används en rostfri variant på stolparna som går under beteckningen AISI 304. Om det däremot ska monteras utomhus används istället AISI 316, vilket är syrafast rostfritt stål.

Vajer Ø 4 mm

Vajrarna är i rostfritt stål med en diameter på 4 mm och i syrafast AISI 316.

Godstjocklek 2 mm

Rostfri överliggare

Runda överliggare i rostfritt stål (Ø 42 mm). AISI 304 för inomhusbruk och AISI 316 för utomhusbruk. För eventuella hörn medföljer detaljer.

Träöverliggare

Rund överliggare (Ø 43 mm) i obehandlad ljus ek eller jatoba (hårt träslag med egenskaper och utseende likt teak).

Vinklar

Vid eventuella hörn på räcket girar man träöverliggaren på egen hand. Detta för att försäkra att passformen blir exakt. För rostfri överliggare i vinkel över 90 grader medföljer hörndetaljer.

Mått

Måttet från nosen på ditt översta trappsteg till nosen på ditt nedersta trappsteg.

Valbar räckeshöjd

Trappräcket följer samma höjd som resterande räcke.

Millimeteranpassat

När du anger dina mått på trappan vill vi att du gör det på millimetern. Vi skapar ditt räcke på millimetern för att det ska vara exakt efter platsen där du vill placera det.

Infästning ovanpå

Foten förankras med 4 skruvar i golvet.

Överliggare med eller utan vägginfästning

Om räcket utgår från en vägg kan man välja att även fästa överliggaren i vägg. Detta kan ge en något stabilare konstruktion.

Skruv för träinfästning

Väljer du infästning i träunderlag medföljer skruvar för detta ändamål. Skruven är tillverkad av härdat stål och vid utomhusmiljöer även ytbehandlad med Corrseal - Korrosivitetsklass C4. Skruven är försedd med ett frässpår längst stammen och ett på spetsen. Detta innebär ett mycket lågt iskruvningsmoment i hårdare trämaterial samt minimerar sprickbildning.

Skruv för betonginfästning

Väljer du infästning i betongunderlag medföljer skruvar för detta ändamål. Skruven är tillverkad av härdat stål och vid utomhusmiljöer även ytbehandlad med Corrseal - Korrosivitetsklass C4. 
Godkänd för grundmaterial sprucken betong, osprucken betong & håldäck. 
Även lämplig för massiv tegelsten, håltegelsten, massiv mexitegel samt natursten. Vid infästning i annat material än trä eller betong rekommenderar vi att man tar kontakt med sin lokala järnhandlare.

Komplett byggsats

I leveransen från oss medföljer allt du behöver för montering. Förutom stolpar, stänger och överliggare ingår även alla skruvar, borrar och bits samt eventuella specialverktyg. Har du en skruvdragare, skiftnyckel, tumstock och ett vattenpass behövs egentligen inget övrigt.

Monteringsfilmer och anvisningar

Filmerna visar olika moment som stöd under din montering. För varje order anpassas våra monteringstips och filmer. Det är alltså inte allmänna beskrivningar utan direkt anpassade efter just din order.

Rostfria detaljer

Då rostfritt stål, trots sitt namn, inte är resistent mot korrosion så behöver alla rostfria detaljer underhållas och rengöras mellan 1-3 gånger per år. Om räcket är monterat i en havsnära miljö kan rengöring och behandling behöva genomföras oftare. Rengör ytorna med ljummet vatten och milt rengöringsmedel tillsammans med en mjuk trasa.

Träöverliggare

Ska räcket monteras utomhus rekommenderar vi att rengöra överliggaren och sedan slipa den med finkornigt sandpapper. Behandla överliggaren med em impregnerande produkt så som träolja eller liknande utifrån de förhållanden som råder. Vid montering inomhus krävs endast rengöring och lätt slipning. Behandling med träolja eller liknande kan man göra om man så önskar. All ek innehåller garvsyra i varierande mängd, beroende på virkets fuktighetsgrad. Detta för att garvsyran motverkar förruttnelse i träet. När din ek-överliggare eller ledstång för första gången utsätts för väta i utomhusklimat så utsöndras garvsyra, vilket kan orsaka missfärgningar på underlaget. Därför rekommenderar vi att träet med fördel kan oljas in, alternativt strykas med oxalsyra vid montering för att mildra utsöndringen av syran. Oxalsyran kan även användas för rengöring av missfärgningar på underlaget. Rådgör med din färghandlare innan användning av oxalsyra. För att träet ska hålla sig snyggt rekommenderar vi även att olja in träet någon gång om året.

När du bygger ihop ditt räcke ger bruksklassen (A+, A, B eller C) en indikation på var räcket är lämpligt att använda. Klasserna utgår från rådande byggregler och våra egna produkttester, och tar i beaktande de val du gjort gällande räckeshöjd, sektionsbredd, detaljer osv. Du kan se klassen som en rekommendation som hjälper dig att välja rätt!

Klass A+

Ett A+-klassat räcke uppfyller Boverkets krav på räcken vid en fallhöjd på över 3 meter från golvnivå till marknivå, och är därför lämpliga att använda i alla typer av bostadsmiljöer samt offentliga miljöer likt kontor, restauranger och butiker. Våra A+-klassade räcken klarar minst 1 kN/m i linjelast och i de fall räcket har glas är detta ett säkerhetsglas som förhindrar personskador vid en eventuell stöt.

Klass A

Ett A-klassat räcke uppfyller Boverkets krav på räcken vid en fallhöjd på över 3 meter från golvnivå till marknivå, och är därför lämpliga att använda i alla typer av bostadsmiljöer. Våra A-klassade räcken klarar minst 0,5 kN/m i linjelast och i de fall räcket har glas är detta ett säkerhetsglas som förhindrar personskador vid en eventuell stöt.

Klass B

Klass B-räcken är lämpliga att använda i miljöer där nivåskillnaden från golv till mark är 0,5-3 meter. Våra B-klassade räcken klarar minst 0,5 kN/m i linjelast och i de fall räcket har glas är detta ett säkerhetsglas som förhindrar personskador vid en eventuell stöt.

Klass C

C-klassade räcken är lämpliga att använda i markhöjd. I de fall räcket har glas är detta ett säkerhetsglas som förhindrar personskador vid en eventuell stöt. Ett räcke kan bli C-klassat om Räckesbutiken tillsammans med dig som kund gör en förändring på räcket som frångår vår standard. C-klassat står då för att denna specifika konfiguration inte är testad.

Stäng

Välj leveransland

Priserna för varor du har i kundvagnen kommer att ändra sig om du byter land.

Leverans: