Alu Color Alu Classic Alu Modern Alu Retro Alu Flex ST Breeze ST Flow ST Prime ST Wire ST Wire & ST Breeze
 • Fri frakt
 • Måttanpassat för dig
 • Personlig köpresa
0 kr
inkl. moms & frakt
Du har inte lagt något i kundvagnen, ännu!
Klicka på produkter i menyn för att se vårt utbud
Vi erbjuder:
 • Hög kvalitet
 • Hög tillgänglighet
 • Kort produktionstid
 • Produkter som tillverkas efter dina mått
 • Helt fraktfri leverans

SE-3 SE-5 SE-10 CE

Stolpfritt räcke

Fixpoints


Golvfästen


Aluminiumskena


Ostörd utsikt med stolpfritt glasräcke

Stolpfritt glasräcke är vår mer exklusiva variant helt utan stolpar. Räcket ger en känsla av att finnas där men utan att ta plats vilket uppskattas av många.

Variationsmöjligheter

Vi erbjuder dig en möjlighet att skräddarsy ditt stolpfria räcke. Glasval och de olika infästningsmöjligheterna ger ditt räcke det utseendet som du önskar.

Designverktyg

I vårt designverktyg anpassar du själv ditt glasräcke efter dina mått och designar det utifrån en rad olika valmöjligheter. Att skapa sitt personliga räcke är enkelt. I designverktyget får du både se ritningar och en 3D-modell av ditt stolpfria glasräcke. Vår 3D-generator ger dig en unik möjlighet att se ditt räcke innan du beställer det. Om du sparar ditt räcke kan du sedan öppna det på en annan dator, surfplatta eller mobil.

Montering med fixpoints, golvfästen eller aluminiumskena

Det finns tre olika monteringsmetoder att välja mellan.

 • Fixpoints: Runda punktfästen i rostfritt stål (Ø45 mm) som fäster glaset utanpå underlaget.
 • Golvfästen: Varje glas fästs i två golvfästen i aluminium – antingen utanpå eller ovanpå underlaget.
 • Aluminiumskena: Glaset fästs i en enkel skena som placeras utanpå eller ovanpå golvet.

Stolpfritt räcke med olika alternativ för infästning

Till ditt räcke ingår även filmade monteringsanvisningar. Filmerna är speciellt utformade för ditt räcke och visar de moment du går igenom under din montering.

Färgval för golvfästen och skena

Du kan få golvfästena och aluminiumskenan i våra standardfärger natur (aluminium), vit, svart eller grå med struktur. Väljer du skena kan du dessutom få den lackad i valfri RAL-färg och vill du ha en överliggare i aluminum så lackas den i samma färg.

Glas

Räcket består av härdat och laminerat glas, 12,76 mm med slipade och polerade kanter, vilket gör glaset mycket starkt och tåligt. Man kan välja mellan klart glas eller färgad lamell i grått eller opal (färgad eller frostat folie mellan glasskivorna). Laminerat glas är två glasskivor som limmats ihop med en plastfilm mellan. Detta gör att glaset håller ihop även om det går sönder. Alla våra glasräcken uppfyller Boverkets normer för glasräcken.

Med överliggare eller utan överliggare

Om man väljer överliggare till det stolpfria räcket kan man välja mellan aluminium, trä eller rostfri. Vi erbjuder träöverliggare i ek eller teak. Överliggaren antingen limmas på glaset (trä & aluminium) eller fästs med gummilist (rostfri).

Det är även möjligt att beställa stolpfritt räcke utan överliggare. Detta alternativ kan vara trevligt om man inte ska luta sig mot räcket.

Våra kunders stolpfria glasräcken

Här kan du inspireras i hur våra kunder valt att designa sina glasräcken för deras miljö.

Montering

I stora delar av Skåne, Halland samt hela Stockholm & Göteborg med omnejd erbjuder vi montering.

Teknisk information

Teknisk detaljinformation

Ytskikt 20 µm på skenan

Vår skena i aluminium är anodiserade. Det är samma princip som man använder sig av på masten på en segelbåt, vilket är motståndskraftigt mot väder och vind.

Rostfria Fixpoints

För montering utanpå använder vi oss av rostfria fixpoints. AISI 304 för inomhusbruk och AISI 316 för utomhusbruk.

Golvfäste

Kvadratiska stolpar av aluminiumprofil med måtten 50x50 mm och med godstjocklek på 2,5 mm. Aluminiumprofilen är anodiserade med en ytskikt 20 µm. Det är samma princip som man använder sig av på masten på en segelbåt, vilket är motståndskraftigt mot väder och vind.

12,76 mm härdat och laminerat glas

Två glasskivor på 6 mm vardera med en plastfilm mellan. Om glaset skulle gå sönder sitter det, tack vare plastfilmen, fortfarande ihop som en del. Kommer med slipade och polerade kanter.

Glasval (färg)

När du designar ditt räcke väljer du också vilken typ av glas du vill ha. Man kan välja mellan klart glas eller färgad lamell i grått eller opal (färgad eller frostat folie mellan glasskivorna).

Aluminiumöverliggare

U-formad aluminiumprofil (20x30 mm) som fästs ovanpå glaset med lim. Ytskikt 20 µ.

Rostfri överliggare

Rostfri överliggare i AISI 304 eller 316 beroende av i vilken miljö räcket ska placeras i. Fästes ovanpå glaset med en gummilist. Ø 42,4 mm.

Träöverliggare

Överliggare i obehandlad ljus ek eller teak, Ø 45 mm. Fästs på glaset med lim.

Vinklar

För eventuella hörn på räcket medföljer detaljer för överliggare i rostfritt och aluminium. Träöverliggare giras på egen hand för att säkerställa att passformen blir exakt.

Symmetriska sektioner

När du anger dina mått i vår konfigurator anger du alltid kantmåtten på platsen där du ska ha räcket. Vår konfigurator gör sedan de indrag som krävs. För ditt räcke anpassar vi sedan sektionsmåtten så att varje sektion på respektive sida blir lika långa. Vi anpassar alltså räcket efter dina mått och inte tvärtom.

Valbar räckeshöjd

I konfiguratorn väljer du höjden på ditt räcke, 400-1100 mm räknat från golv till räckets överkant. 1100 mm är vad Boverkets normer säger att räcken ska vara på platser med nedfallsrisk högre än 3 meter.

Millimeteranpassat

När du anger dina mått vill vi att du gör det på millimetern. Vi skapar ditt räcke på millimetern för att det ska vara exakt efter platsen där du vill placera det.

Ovanpå med skena

Skenan levereras i längder upp till 5000 mm. Skulle längden vara större än så levererar vi i fler delar för att ditt räcke ska bli symmetriskt.

Utanpå med skena

Skenan levereras i längder upp till 5000 mm. Skulle längden vara större än så levererar vi i fler bitar för att ditt räcke ska bli symmetriskt.

Utanpå med fixpoints

Rostfria fixpoints som monteras utanpå med skruvstift. Något stabilare än ovanpå och tar inte upp någon golvyta.

Skruv för betonginfästning Golvfäste

Väljer du infästning i betongunderlag medföljer skruvar för detta ändamål. Skruven är tillverkad av härdat stål och vid utomhusmiljöer även ytbehandlad med Corrseal - Korrosivitetsklass C4. 
Godkänd för grundmaterial sprucken betong, osprucken betong & håldäck. 
Även lämplig för massiv tegelsten, håltegelsten, massiv mexitegel samt natursten. Vid infästning i annat material än trä eller betong rekommenderar vi att man tar kontakt med sin lokala järnhandlare.

Skruv för betonginfästning med Aluminiumskena

Väljer du infästning i betongunderlag medföljer skruvar för detta ändamål. Våra säkerhetsexpanders är tillverkade i rostfritt stål för utomhusbruk eller varmförzinkad för inomhusbruk. Skruven är 100 mm lång och monteras direkt på förborrat hål med hjälp av en insexnyckel (6 mm) som självklart medföljer på din order. Godkänd för grundmaterial armerad betong, betong, massiv tegelsten och sten.

Överliggare med eller utan vägginfästning

Om räcket utgår från en vägg kan man välja att även fästa överliggaren i vägg. Detta kan ge en något stabilare konstruktion.

Infästning ovanpå

Foten förankras med 4 skruvar i golvet.

Infästning utanpå

Stolpen förankras med 2 skruvar på sidan, direkt mot förankringsytan.

Valbara infästningshöjder

Om man väljer montering utanpå får man också möjlighet att välja infästningshöjd. Man kan antingen låta stolpen sticka ner 350 mm eller 250 mm. Har man möjlighet är det större måttet att föredra.

Allt medföljer din order

I leveransen från oss medföljer allt du behöver för montering. Förutom stolpar, glas och överliggare ingår även alla skruvar, borrar och bits samt eventuella specialverktyg. Har du en skruvdragare, skiftnyckel, tumstock och ett vattenpass behövs egentligen inget övrigt.

Monteringsfilmer och anvisningar

Filmerna visar olika moment som stöd under din montering. För varje order anpassas våra monteringstips och filmer. Du får inga allmänna beskrivningar, de är direkt anpassade efter just din order.

Aluminiumdetaljer

Stolpar eller övriga detaljer i aluminium kräver sparsamt med underhåll. Skulle det uppstå fläckar räcker det oftast med ett milt rengöringsmedel, vatten och en mjuk trasa. Använd inte produkter med slipande egenskaper, syror eller alkaliska medel.

Glas

Rengör glasytorna med putsmedel för fönster och speglar tillsammans med en mjuk trasa. Vid svårare fläckar kan rödsprit användas. Rengör därefter med putsmedel för fönster och speglar igen. Använd inte medel med slipande effekt på glas.

Träöverliggare

Ska räcket monteras utomhus rekommenderar vi att rengöra överliggaren och sedan slipa den med finkornigt sandpapper. Behandla överliggaren med em impregnerande produkt så som träolja eller liknande utifrån de förhållanden som råder. Vid montering inomhus krävs endast rengöring och lätt slipning. Behandling med träolja eller liknande kan man göra om man så önskar. All ek innehåller garvsyra i varierande mängd, beroende på virkets fuktighetsgrad. Detta för att garvsyran motverkar förruttnelse i träet. När din ek-överliggare eller ledstång för första gången utsätts för väta i utomhusklimat så utsöndras garvsyra, vilket kan orsaka missfärgningar på underlaget. Därför rekommenderar vi att träet med fördel kan oljas in, alternativt strykas med oxalsyra vid montering för att mildra utsöndringen av syran. Oxalsyran kan även användas för rengöring av missfärgningar på underlaget. Rådgör med din färghandlare innan användning av oxalsyra. För att träet ska hålla sig snyggt rekommenderar vi även att olja in träet någon gång om året.

Rostfri överliggare

Då rostfritt stål, trots namnet, inte är resistent mot korrosion så behöver alla rostfria detaljer underhållas och rengöras mellan 1-3 gånger per år. Om räcket är monterat i en havsnära miljö kan rengöring och behandling behöva genomföras oftare. Rengör ytorna med ljummet vatten och milt rengöringsmedel tillsammans med en mjuk trasa.

När du bygger ihop ditt räcke ger bruksklassen (A+, A, B eller C) en indikation på var räcket är lämpligt att använda. Klasserna utgår från rådande byggregler och våra egna produkttester, och tar i beaktande de val du gjort gällande räckeshöjd, sektionsbredd, detaljer osv. Du kan se klassen som en rekommendation som hjälper dig att välja rätt!

Klass A+

Ett A+-klassat räcke uppfyller Boverkets krav på räcken vid en fallhöjd på över 3 meter från golvnivå till marknivå, och är därför lämpliga att använda i alla typer av bostadsmiljöer samt offentliga miljöer likt kontor, restauranger och butiker. Våra A+-klassade räcken klarar minst 1 kN/m i linjelast och i de fall räcket har glas är detta ett säkerhetsglas som förhindrar personskador vid en eventuell stöt.

Klass A

Ett A-klassat räcke uppfyller Boverkets krav på räcken vid en fallhöjd på över 3 meter från golvnivå till marknivå, och är därför lämpliga att använda i alla typer av bostadsmiljöer. Våra A-klassade räcken klarar minst 0,5 kN/m i linjelast och i de fall räcket har glas är detta ett säkerhetsglas som förhindrar personskador vid en eventuell stöt.

Klass B

Klass B-räcken är lämpliga att använda i miljöer där nivåskillnaden från golv till mark är 0,5-3 meter. Våra B-klassade räcken klarar minst 0,5 kN/m i linjelast och i de fall räcket har glas är detta ett säkerhetsglas som förhindrar personskador vid en eventuell stöt.

Klass C

C-klassade räcken är lämpliga att använda i markhöjd. I de fall räcket har glas är detta ett säkerhetsglas som förhindrar personskador vid en eventuell stöt. Ett räcke kan även bli C-klassat om Räckesbutiken tillsammans med dig som kund gör en förändring på räcket som frångår vår standard. C-klassat står då för att denna specifika konfiguration inte är testad.

Instruktionsfilmer

Nedan ser du klipp från några av våra monteringsfilmer. När du gjort din beställning får du länkar till filmer som visar hur du sätter upp räcket med de detaljer just du valt. Du hittar även våra vanligaste filmer här