Alu Color Alu Classic Alu Modern Alu Retro Alu Flex ST Breeze ST Flow ST Prime ST Wire ST Wire & ST Breeze
Leverans
  • Fri frakt
  • Måttanpassat för dig
  • Personlig köpresa

Höj värdet på huset – renovera altanen

Nu för tiden är det väldigt många som inför en försäljning av bostaden genomför någon renovering eller så kallad säljstyling. Detta för att attrahera så många potentiella köpare som möjligt. Även om du ska bo kvar i bostaden är en investering i en mysig altan en långsiktig investering som skapar nya härliga ytor för umgänge utomhus. Med buskar, växter och rätt typ av avgränsning skapar man olika ”rum” i trädgården så att utomhus blir en förlängning av inomhus.

Säljstyling, flyttstyling, homestyling eller homestaging kan göras i olika omfattning. Oavsett om man målar en vägg eller om man väljer att renovera köket så gäller det att vara uppmärksam på vilka förändringar man väljer att lägga pengar på. Olika renoveringar påverkar värdet på din bostad i varierande omfattning. Många åtgärder får du aldrig tillbaka pengarna för, medan andra kan ge dig så mycket som dubbelt upp av dina investerade pengar.

Renovera eller bygg en ny altan – Fördubbling av investeringen

En av de mest lönsamma renoveringarna man kan göra är att renovera sin altan. Man kan öka värdet av de investerade pengarna med så mycket som 200%. Självklart är det många faktorer som spelar in. Geografi och adress på bostaden kommer ju oftast i första hand. Vid renovering av just altan är placering och utformning av altanen viktigt. En välplanerad stor altan i söderläge med utsikt är mer attraktivt än en liten balkong in mot en bakgård.

Enligt Göran Lindohf, mäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, kan en renovering av en altan i rätt läge ge dig så mycket som dubbelt tillbaka, dock kan en liten balkong mot en bakgård i värsta fall kanske bara ge 80% tillbaka av det du investerat vid en eventuell försäljning.

-”Läget är ju självklart den störst avgörande faktorn. Men med ett bra läge har du också en väldigt bra möjlighet att göra mer av det. En fräsch och välplanerad altan är något vi mäklare alltid värderar högt. I synnerhet om huset ska säljas under vår eller sommar”.

Läs mer: Vi tipsar om olika typer av glasräcken

Störst chans till värdeökning – enligt mäklaren

Kök
Det gamla nedslitna köket byts ut mot ett högklassigt nytt kök i tidlös stil.
Utgift: 300.000 kronor
Värdeökning av utgiften i procent: 25-50 procent
Kommentar: I en dyrare fastighet är det lättare att räkna hem en större del av investeringen i ett nytt kök. Ju dyrare hus, ju mer förväntas det att innehålla ett kvalitetskök. Men som utgångspunkt är det en dålig investering, även i dyrare områden. I allmänhet är kök något man utformar efter sina behov och önskemål. Risken är att det inte passar en framtida köpares smak.

Badrum
Det gamla badrummet får ett lyft med spa och passande materialval.
Utgift: 300.000 kronor
Värdeökning av utgiften i procent: 20-40 procent
Kommentar: Utgiften för ett lyxigt badrum anses generellt ännu svårare att få tillbaka än utgiften för ett nytt kök. Ett badrum, även i högsta klass, för flera hundra tusen kronor ska man inte förvänta sig att hämta hem i form av ett högre huspris. Precis som med kök är badrum ett rum man utformar efter sin personliga smak. Därför finns det även här en stor risk att det är något som inte faller eventuella spekulanter i smaken.

Tak
Det gamla slitna taket byts ut mot ett nytt tak i bästa kvalitet som passar i stil med huset.
Utgift: 200.000 kronor
Värdeökning av utgiften i procent: 20-60 procent
Kommentar: Nytt tak över huvudet är i allmänhet uppskattat bland husköpare. Tyvärr är det sällan man får tillbaka för kostnaderna om man väljer de dyraste materialen. Man har en större chans att göra en högre procentuell vinning om man i detta fall väljer billigare material.

Altan
En ny altan byggs med fint golv och ett exklusivt glasräcke som släpper in ljuset och omgivningen.
Utgift: 80.000 – 150.000 kronor
Värdeökning av utgiften i procent: 80– 200 procent
Kommentar: För en fin altan kan du få dubbelt tillbaka för vad du gett för den, ligger den dessutom i söderläge med utsikt är chanserna mycket goda. Skulle altanen ligga i norrläge med utsikt mot en bakgård har man ändå en god chans att få tillbaka de investerade pengarna vid försäljning.

Källare
En fuktig källare på 75 kvadratmeter renoveras och fixas till med både dränering och isolering. Tre användbara rum inreds.
Utgift: 150.000 kronor
Värdeökning av utgiften i procent: 25-200 procent
Kommentar: Har man en dåligt utnyttjad källare, som kanske inte går att använda på grund av fukt, kan det vara en god investering att göra den användbar. Inte minst i områden med höga kvadratmeterpriser. Det är en relativt billig investering som öppnar upp många extra kvadratmeter.

 

Stäng

Välj leveransland

Priserna för varor du har i kundvagnen kommer att ändra sig om du byter land.

Leverans: