Alu Color Alu Classic Alu Modern Alu Retro Alu Flex ST Breeze ST Flow ST Prime ST Wire ST Wire & ST Breeze
Leverans
  • Fri frakt
  • Måttanpassat för dig
  • Personlig köpresa

De vanligaste kundfrågorna om räcken – del 2

Det är dags för den andra delen i vår följetong där vi samlar de vanligaste frågorna vi får av våra kunder! Även den här gången har vi tagit hjälp av Natalia Lerulf, som jobbar på kundservice och kan det mesta om våra räcken.

Den här gången fokuserar vi på montering och underhåll av räcken. Missade du del 1 som handlade om räckena och frågor som kan dyka upp vid valet av produkt så hittar du den här.

Vissa kunder känner sig osäkra på om dom är tillräckligt händiga för att kunna montera ett räcke. Hur svårt är det egentligen och vilka verktyg behöver man?

Man behöver absolut inte vara hantverkare för att kunna montera våra räcken, kan man hantera en skruvdragare (vi rekommenderar att använda en skruvdragare även om det är möjligt att skruva för hand) och ett vattenpass ska det inte vara svårt.

Förutom dessa så kan även en gummiklubba komma till användning. Alla tillbehör såsom skruv, bits och borr skickar vi med, så det behöver du inte tänka på. Skulle frågor dyka upp kan man alltid kontakta oss för hjälp.

Hur vet jag hur jag ska gå tillväga när jag monterar mitt räcke?

I varje order medföljer monteringstips i ett häfte speciellt anpassat till den produkt du köpt. Där hittar du även en måttmall och en ritning av var dina stolpar ska placeras i förhållande till varandra enligt de mått som du angav vid din beställning. Häftet fungerar även som följesedel där alla detaljer i din beställning är listade.

Förutom orderhäftet får du tillgång till filmer som visar de olika momenten under montering. Monteringsfilmerna hittar du på din ordersida, som du kommer till genom att klicka på länken i orderbekräftelsen som du får via email. På sidan klickar du på länken till räcket du beställt och kommer då vidare till de olika detaljerna, och under varje detalj finns en film som visar hur du utför varje moment. Här kan du se exempel på några monteringsfilmer för vårt rostfria glasräcke!

Vilket material kräver minst underhåll?

Ett glasräcke har betydligt längre livslängd än exempelvis ett räcke i trä. Trä behöver du olja, lacka eller måla regelbundet för att det ska hålla sig helt och snyggt. Ett glasräcke däremot kräver bara rengöring med jämna mellanrum för att se ut som nytt år efter år. Är du på jakt efter ett räcke som i princip är underhållsfritt, ska du välja ett stolpfritt glasräcke.

När du köper ett glasräcke från Räckesbutiken, kan du välja till produkter som motverkar att smuts fastnar på ytorna. Det underlättar såklart skötseln ytterligare.

Hur sköter jag då bäst ett glasräcke?

Glasskivorna putsar du bara med vanligt fönsterputsmedel vid behov. Oavsett vilket material du har på stolpar och överliggare, kan du torka av dem då och då med en mjuk trasa, ljummet vatten och milt rengöringsmedel. Använd inte produkter med slipmedel på någon av delarna.

Har du överliggare eller stolpar i trä bör du impregnera dem med träolja eller dylikt om räcket står utomhus. Upprepa regelbundet beroende på hur utsatt räcket är för väder och vind.

Underhåll av räcken i glas, rostfritt stål, aluminium och trä

Jag har köpt ett räcke med aluminiumdetaljer, hur underhåller jag det?

Aluminium är i princip underhållsfritt. Vi rekommenderar att man rengör ytorna med en mjuk trasa, ljummet vatten och milt rengöringsmedel. Har man fått olja, vax, eller dylikt på räcket kan man använda lite aceton. Rengör aldrig med syror eller alkaliska medel och använd inte produkter med slipmedel eller slipande yta då detta ger upphov till repor på aluminium.

Aluminiumdetaljerna bör inte rengöras under årets allra varmaste dagar det är större risk för missfärgningar.

Kan ett rostfritt räcke rosta?

Ja, trots sitt namn kan faktiskt rostfria räcken rosta om man inte underhåller dem! Detta gäller främst om man har räcket utomhus. Vi rekommenderar att man rengör räcket 1-3 gånger per år, eller oftare om man bor nära havet. Precis som med aluminium att man rengör ytorna med en mjuk trasa, ljummet vatten och milt rengöringsmedel.

Använd inte slipande produkter som till exempel stålull och metallborstar eftersom de kan repa räcket vilket försämrar materialets resistens mot rost. Om de rostfria detaljerna kommit i kontakt med metallpartiklar från ej rostfria stålprodukter måste dessa partiklar avlägsnas så fort som möjligt då de rostar och kan smitta det rostfria stålet.

Jag har en ledstång i trä till min trappa, hur gör jag för att hålla den snygg?

Även till ledstänger kan man med fördel använda ljummet vatten, milt rengöringsmedel och mjuk trasa. Träet kan slipas lätt med finkornigt slippapper i fiberriktningen för att få bort de fibrer i träet som har rest sig efter den första rengörningen.

Sitter ledstången utomhus ska man impregnera den med t ex träolja. Upprepa behandlingen regelbundet beroende på hur utsatt ledstången sitter. Det som påverkar hur ofta detta behövs är bland annat väder och vädersträck men även placering och nivån på slitaget.

När du beställer ett räcke från oss får du information om hur du tar hand om det baserat på de specifika delar som ingår i just din order.

 

Stäng

Välj leveransland

Priserna för varor du har i kundvagnen kommer att ändra sig om du byter land.

Leverans: